Άρθρο του Ralph Atkins στους Financial Times
 
Το 2014 ξεκίνησε με πάρτι στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Η Ελλάδα, όμως, το κακό παιδί της ευρωζώνης, τι δώρα φέρνει σε αυτό το πάρτι;

Οι δημοπρασίες μακροπρόθεσμων ομολόγων στις αρχές του μήνα από την Ιρλανδία -η οποία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης τον Δεκέμβριο- και την Πορτογαλία -η οποία ελπίζει να καταφέρει το ίδιο τον Ιούνιο- προσέλκυσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ανά την περιφέρεια, οι αποδόσεις -οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές των ομολόγων- μειώθηκαν σε επίπεδα προ της κρίσης . Ορισμένοι στην Αθήνα -αλλά και τραπεζίτες του Λονδίνου- βλέπουν μία πιθανότητα να δοκιμάσει και η Ελλάδα τις αγορές.

Η πρώιμη επιστροφή στις διεθνείς αγορές θα επιβεβαίωνε ότι η ευρωζώνη αλλάζει σελίδα. Έχουν περάσει λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που η Ελλάδα «χρεοκόπησε». Οι επενδυτές, όμως, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί από αυτό το πρώιμο δώρο της χώρας. Η επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από διεθνείς επενδυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων προβλημάτων – τόσο για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης όσο και για την ίδια.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει πει ότι θα δοκιμάσει τις αγορές με έκδοση 5ετών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ακόμη κι αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί φιλόδοξο εάν η Ελλάδα δεν θέλει να χαλάσει το πάρτι.

(H συνέχεια στα ελληνικά στο Euro2day)