Οι μελισσοκόμοι είναι τα τελευταία θύματα του διατροφικού πολέμου που διεξάγεται στην Ε.Ε. για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και τη σχετική σήμανσή τους, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του TPPi
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσφατα αποφάσισε να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, τονίζοντας ότι ο καταναλωτής στερείται το δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει.
Η δυσάρεστη εξέλιξη έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μοναδικής ποιότητας ελληνικό μέλι και στους 20.000 μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τονίζεται σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του www.thepressproject.net για το θέμα.
Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η θεαματική πορεία των παραγωγών μελιού. Τα τελευταία χρόνια έχουν επιβραβευτεί και επιπλέον, οι εξαγωγές στον κλάδο έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009.
Εξομοίωση με το βιομηχανικό
Με την απόφαση, η προσπάθεια των μελισσοκόμων στην Ελλάδα ακυρώνεται, καθώς το μέλι τους εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας και βιομηχανικό άλλων χωρών.
Η ποιότητα του εξαίρετου προϊόντος συνιστά το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε.
Εξίσου δυσάρεστη εξέλιξη αποτελεί το ότι ο καταναλωτής δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει περιέχει γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) γύρη.
Υπέρ των μεταλλαγμένων η κυβέρνηση
Η στάση της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες, επισημαίνουν οι παραγωγοί.
Χάρη στην επίμαχη τροπολογία, οι μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και σε συνεργασία με γερμανικές επιχειρήσεις τα εισάγουν στην Ε.Ε.
«Ανοησίες» τα περί εξοικονόμησης χρημάτων
Όσα ισχυρίστηκαν οι υποστηρικτές της απόφασης, σχετικά με την εξοικονόμηση χρημάτων για όλους τους μελισσοκόμους είναι «ανοησίες», τονίζει η Κατερίνα Καρατάσου, επιστημονική σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, μιλώντας στο TPPi.
Οι Έλληνες μελισσοκόμοι επισημαίνουν ότι η απόφαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα διαφόρων χωρών, όπως η Ισπανία, όπου επιτρέπεται η γενετικά τροποποιημένη παραγωγή. Επίσης τονίζουν ότι ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες, κυρίως στη Γερμανία, που εισάγουν μεταλλαγμένο μέλι από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 50% του μελιού που καταναλώνεται στην Ε.Ε. είναι εισαγόμενο, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του TPPi.
Πηγή: www. thepressproject.net