Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού).
 
Η συζήτηση του θα συνεχιστεί επί των άρθρων την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό του.
 
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έκανε λόγο για αναγκαία αναπτυξιακή μεταρρύθμιση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος της Ελλάδος και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ξεπούλημα του ενεργειακού δικτύου που θα έχει συνέπειες στην εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας.
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι εντάσσεται σε ένα επενδυτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και υποστήριξε σε διαφορετική περίπτωση τα επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που χρειάζονταν για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, θα έπρεπε να τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
 
Ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κάλυψη της χώρας και τόνισε ότι πριν από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, που θα είναι υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ, θα ενημερωθεί η Βουλή προκειμένου να επιβεβαιώσει την αδιάβλητη και διαφανή διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
 
Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ, κάνοντας λόγο για υψηλότατο επίπεδο επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είπε, τον στήριξαν και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χάσουν τις θέσεις εργασίας. «Πρέπει οι εργαζόμενοι να αισθανθούν ασφαλείς. Είναι χρέος μας να τους διασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα τους, αλλά και να στελεχωθεί και με νέο προσωπικό ο ΑΔΜΗΕ» επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ και συνέχισε λέγοντας: «Εφαρμόζω ενεργειακή δημοκρατία σημαίνει να νοιάζομαι για τα φτωχά νοικοκυριά, να τους παρέχω φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που εφάρμοσε το κοινωνικό τιμολόγιο. Ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν σήμερα φθηνότερο ρεύμα, με έκπτωση ως 42%».
 
Ακόμα, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει για δράσεις στήριξης της «ενεργειακής δημοκρατίας» κονδύλι ύψους 1,2 δισ. ευρώ και διεκδικεί, πιστεύοντας ότι μπορεί να το πετύχει, να αυξηθεί κατά 50%. «Είναι δράσεις στήριξης και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της παροχής φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρο και απόλυτα σαφή ενεργειακό σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Όμως έχουμε αυτιά ανοιχτά έτσι ώστε, όταν αλλάζουν οι διεθνείς συνθήκες, να μπορούμε να συμβαδίσουμε με τα νέα δεδομένα και να εκσυγχρονιστούμε».
 
Ο υπουργός αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ και των εργαζομένων της στην ανάπτυξη της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι για το ότι δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που υπήρχαν, όπως τη δεσπόζουσα θέση που είχε η ΔΕΗ στα Βαλκάνια». «Αυτό είναι ευθύνη όλων όσων κυβερνούσαν. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να τα διορθώνουμε αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
 
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Αθανάσιος Πετράκος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Βούτσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει έναντι πενιχρού ανταλλάγματος έναν τόσο σημαντικό ενεργειακό οργανισμό.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει την τακτική της καταστροφολογίας χωρίς να προτείνει καμία πρόταση για το πώς θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα, ενώ την κάλεσε να είναι εγκρατής απέναντι στις δημοσκοπήσεις. «Σας βλέπω ζωηρούς τελευταία. Σας προτρέπω να χαλαρώσετε. Δημοσκοπικά ευρήματα μηνός δεν λένε πολλά πράγματα για το μέλλον σας. Εγώ λέω έχουμε πολύ μέλλον ακόμη, έχουμε πολύ μεγάλη διαδρομή και πορεία. Πέρυσι τέτοιο καιρό κάτι τέτοια δημοσκοπικά ευρήματα είχατε και πάλι πέσατε σε βαθιά κατάθλιψη. Εγκράτεια και σκληρή εργασία χρειάζονται και θα δούμε στο μέλλον. Η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο και πολύ δουλειά ακόμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της «δεν μπορεί να συμφωνήσει και θα καταψηφίζει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που αφορά τη ΔΕΗ ή τα δίκτυα μεταφοράς», παράλληλα επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε «πλαστή, απατηλή και επικίνδυνη για τον λαό τη γραμμή μνημόνιο-αντιμνημόνιο».
 
«Αρκεί σήμερα να πεις όχι στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς για να λύσεις το πρόβλημα από τη σκοπιά των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού; Για εμάς είναι καθαρό ότι υπάρχουν “όχι” και “όχι”. Υπάρχουν “όχι” τα οποία βοηθούν το “ναι” στην κυρίαρχη πολιτική» σημείωσε δηκτικά η κ. Παπαρήγα ενώ κατέληξε λέγοντας: «Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του. Μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν κουμάντο στην οικονομία, είτε είναι ελληνική είτε είναι ξένη, σοβαρές ελπίδες για να βελτιωθεί η θέση του και να ανακτήσει ένα μέρος των κεκτημένων του, δεν έχει ο λαός».
 
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατηγορώντας τον για ανακρίβειες και ότι προκλητικά αγνοεί τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρώπη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της. «Φανταστείτε τι έχει να υποστεί αυτός ο τόπος και οι πολίτες του, αν πιστέψει έστω κατ’ ελάχιστον όλα αυτά που λέτε και αγνοείτε προκλητικά από το πρωί μέχρι το βράδι το σύνολο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών» πρόσθεσε ο κ. Κουκουλόπουλος.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑνΕλ, Βασίλης Καπερνάρος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι πρέπει με τα σημερινά δεδομένα να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ, ενώ έκανε λόγο για «ψευδολογίες οι οποίες παρουσιάζονται ως ωραιοποιημένες αερολογίες» στο ξεπούλημα της περιουσίας του Έλληνα πολίτη.
 
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο διαχωρισμός του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, αλλά ποιος θα έχει μετά την ευθύνη διαχείρισης της ξεχωριστής αυτής εταιρείας. Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ για αθέτηση προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσο και το ΠΑΣΟΚ για μεταστροφή της ιδεολογικής και πολιτικής θέσης του καθώς δήλωνε αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων.
 
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Παρίσης Μουτσινάς, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η «κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση αποικίας».