Εντωμεταξύ, στην Ελβετία βγήκαν στους δρόμους κατά του μέτρου, που δυναμιτίζει και την εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς θεωρείται ήττα για όλα τα ελβετικά κόμματα πλην του Λαϊκού Κόμματος (SVP).
 
Η οριακή έκβαση του δημοψηφίσματος την Κυριακή, με 50,3%, ανοίγει την πόρτα για επιβολή ορίου στον ετήσιο αριθμό μεταναστών στην Ελβετία, αλλά έχει «ουρά»: Αμφισβητώντας τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, το δημοψήφισμα κινδυνεύει να αναστείλει όλο το πακέτο της σχέσης με τους «28», ανάμεσά τους (και κυρίως) και την οικονομική συνεργασία.
 
 

Υπό εξέταση οι διμερείς συμφωνίες
 

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από το 1999 και έπειτα έχει υπογράψει συνολικά επτά διμερείς συμφωνίες που ρυθμίζουν τομείς όπως τη μετακίνηση προσώπων, την αγροτική οικονομία, το εμπορικό πλαίσιο και την έρευνα. Ακόμη και ο παραδοσιακά ισχυρότατος τραπεζικός τομέας έχει ωφεληθεί αρκετά από την σχέση με τους «28», παρά την δυσφορία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την «εχεμύθεια» των ελβετικών ιδρυμάτων.
 
Η Κομισιόν ήδη μετά το κλείσιμο της κάλπης απείλησε ότι πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος «στο σύνολο των σχέσεών» της με τη Βέρνη. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής Έλμαρ Μπροκ είπε ότι «δεν μπορούμε το δεχτούμε χωρίς αντίδραση» και ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε χωρίς περιστροφές ότι «οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται, η Ελβετία απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής αγοράς, στην οποία η μετακίνηση προσώπων είναι κεντρική».