Στην Ελλάδα και συνολικά στην κρίση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο Κεν Λόουτς κατά την 64η Μπερλινάλε, με αφορμή τη βράβευσή του με ειδική Χρυσή Άρκτο, για το σύνολο της κινηματογραφικής του προσφοράς.
 
Ο Λόουτς, ο οποίος είχε βραβευτεί και στην Αθήνα, πριν από πέντε χρόνια στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή εκρηκτική. Το ερώτημα είναι, είτε θα συνεχίσουμε να έχουμε μία Ευρώπη των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, όπου αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτικοποίηση, να περιορίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και να πουλήσουν τα εδάφη τους, είτε δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικούς που μας εκπροσωπούν στην Ευρώπη να κάνουν αυτό που κάνουν».
 

Δεμένοι στην Ε.Ε.


Σχολιάζοντας τη στάση της Βρετανίας, ο 77άχρονος σκηνοθέτης σημείωσε πως «οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία είναι σήμερα σκεπτικοί ως προς την πορεία της Ευρώπης και, από ρητορικής πλευράς, αναφέρουν πως θέλουν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., αλλά το καπιταλιστικό σύστημα της Βρετανίας είναι στενά συνδεδεμένο με το δικό της, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν.

Τα ακροδεξιά κόμματα θα επιμείνουν πως πρέπει να βγούμε, αλλά η πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων θέλουν να παραμείνουν. Υπάρχει και η πιθανότητα η Σκωτία να απόσχει από την Ένωση της Αγγλίας και της Ουαλίας. Αν η Σκωτία απόσχει, πιστεύω πως θα έχουμε καλό παράδειγμα γιατί οι Σκωτσέζοι θα διοικήσουν πολύ καλύτερα τη χώρα τους από τη Βρετανία».