“Ευθυγραμμισμένο” με τις… σκληρές αλλαγές που έχουν επέλθει από φέτος στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι το νέο Ε1 που θα κληθούν να υποβάλουν τον επόμενο μήνα στην εφορία περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι, από τους οποίους θα προέλθουν περίπου 10,8 δισ. ευρώ.
 
Τα νέα “μπιλιετάκια” της εφορίας θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Μόνο από τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ, ενώ 6,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλα φυσικά πρόσωπα.

Το νέο έντυπο Ε1, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, ενσωματώνει πολλές αλλαγές. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα εξοφληθούν φέτος σε τρεις δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες από το 20% στο 26%, σε συνδυασμό με την κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβής, αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν για τις επιχειρήσεις με μικρά εισοδήματα.


Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013. Οι αυξημένοι φόροι θα προέλθουν από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά των φόρων που θα προκύπτουν θα αντιστοιχούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των δηλουμένων εισοδημάτων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περυσινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με τις νέες ξεχωριστές κλίμακες για μισθωτούς-συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 και θα αποτυπωθούν στις νέες δηλώσεις φορολογούνται με συντελεστές 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα, χωρίς αφορολόγητο. Στα ενοίκια οι συντελεστές είναι 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.
– Νέοι επιτηδευματίες. Στους κωδικούς 017-018 θα πρέπει να δηλώσουν “ναι” όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος από την 1-1-2013 και μετά. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές (13% έως τα 10.000 ευρώ, 26% για τα επόμενα 40.000 ευρώ και 33% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ).

– “Μπλοκάκια”. Όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με «μπλοκάκι» προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 307-308. Για να… αποκομίσουν φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες και το 75% των εισοδημάτων τους από ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από έναν μόνο εργοδότη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης να έχουν έγγραφη σύμβαση με τους εργοδότες.

– Άτομα με αναπηρία. Χάνουν το έξτρα αφορολόγητο των 2.000 ευρώ. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 001-002 προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

– Τόκοι καταθέσεων. Θα δηλωθούν για πρώτη φορά υποχρεωτικά στους κωδικούς 667-678 και θα μετρήσουν για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς (1%-4% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ). Οι τόκοι φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% και ο φόρος που παρακρατήθηκε συμπληρώνεται στους κωδικούς 433-434.

– Ενοίκια. Από φέτος δεν υπάρχει η παραμικρή έκπτωση φόρου για ενοίκια. Ζητούνται όμως αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα 6 για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν για κύρια κατοικία, για κατοικία παιδιών που σπουδάζουν ή για επαγγελματική στέγη προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις.

– Φοροαπαλλαγές. Οι κωδικοί που υπήρχαν μέχρι πέρυσι για τη συμπλήρωση δαπανών τόκων στεγαστικών δανείων, ασφαλίστρων ζωής, αποκατάστασης διατηρητέων και διδάκτρων καταργήθηκαν, όπως και οι σχετικές φοροαπαλλαγές.

– Εργόσημα και οικοδομικά ένσημα. Δηλώνονται για πρώτη φορά στους κωδικούς 309-310 και 311-312 αντίστοιχα.

– Τεκμήριο και στα αυθαίρετα. Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων δηλώνονται φέτος για πρώτη φορά αναλυτικά τα τετραγωνικά αυθαίρετων και ημιυπαίθριων που τακτοποιήθηκαν. Θα μετρήσουν στον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.

Ειδικότερα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις:


1. Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά ποσοστό 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται σε νησιά με πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κάτω των 3.100 κατοίκων.

2. Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ' κατηγορίας) από 20% σε 26%.

3. Καταργήθηκε η επιχειρηματική αμοιβή, τα κέρδη στις Ο.Ε., Ε.Ε. αστικές εταιρείες, κοινοπραξίες κ.λπ. φορολογούνται όλα στο όνομα του νομικού προσώπου (της εταιρείας).

4. Σε περίπτωση διανομής κερδών από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους, παρακρατείται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 10%.

5. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.

6. Το τέλος επιτηδεύματος για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ενώ για κάθε υποκατάστημα ανέρχεται σε 600 ευρώ.

7. Το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 650 ευρώ.