«Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος βαθμός νομισματικής και πιστωτικής χαλάρωσης, ενδεχομένως και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, αποδυνάμωση του ευρώ, χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί η πιστωτική ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ πρόσθεσε «δεν περιμένω άμεσα κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όμως θα έλεγα πως μερικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ δεν είναι αμφιλεγόμενα»
Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώριο να δράσει για να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης , αποδυναμώνοντας παράλληλα και το ευρώ, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Nουριέλ Ρουμπινί.
Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει τη δύναμη του ευρώ, καθώς το νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά τους τελευταίους 6 μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων της περιοχής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αποτελούν μέρος της εντολής τους.
Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε και στο 2012, την περίοδο που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ πυροδοτώντας ανησυχίες για διάσπαση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, παραδεχόμενος ωστόσο πως η κατάσταση στην περιοχή έχει βελτιωθεί και ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει.