Ο Β. Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε στην ουκρανική τηλεόραση, όπου και δήλωσε πως δεν παραιτείται, έκανε ξανά λόγο για πραξικόπημα, ενώ παρομοίασε την τρέχουσα πολιτική κρίση με την «άνοδο των Ναζί».

«Οι αποφάσεις στο Κοινοβούλιο λαμβάνονται παράνομα. Δεν θα υπογράψω κανένα χαρτί από ληστές που τρομοκρατούν».

'Αδεια και αφύλακτη παραμένει η προεδρική κατοικία, με τους πολίτες να βλέπουν για πρώτη φορά το εσωτερικό του «προεδρικού παλατιού», ενώ διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Κίεβο.

Ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται βόρεια της χώρας και φαίνεται έχει εγκαταλείψει τους ρώσους. Οι κάτοικοι των νοτιανατολικών περιοχών έχουν αναλάβει τον έλεγχο στα χέρια τους μέχρι την Κριμαία όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση.

Οι Ρώσοι που ζουν στις νοτιοανατολικές περιοχές έχουν ήδη όπως φαίινεται οργανωθεί πολύ καλά και προστατεύουν τα δημόσια κτίρια και τις περιουσίες τους.

Στην Κριμαία οι Αρχές και οι κάτοικοι δεν απόδεχoνται την απόφαση που λήφθηκε κάτω από τις πιέσεις των διαδηλωτών και είναι έτοιμη να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο των περιοχών τους.

Το Κίεβο πέρασε στα χέρια της αντιπλίτευσης και η χώρα είναι εντελώς ακυβέρνητη. Αρχισαν οι λεηλασίες παντού στην πόλη καθώς οι διαδηλωτές δεν έχουν ούτε αστυνομία ούτε στρατό απέναντι τους.

Εκτάκτως συνεδριάζει το κοινοβούλιο για να συζητήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου, επικαλούμενος λόγους υγείας.

H συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή ορίζει όχι μόνο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, αλλά και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς και την «καρατόμηση» του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, τον οποίο οι διαδηλωτές θεωρούν υπεύθυνο για την αιματοχυσία.



Μερίδα διαδηλωτών στο Κίεβο υποδέχτηκαν νωρίτερα με γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πήγαν να τους ενημερώσουν για τη συμφωνία.

Ο Κλίτσκο, δέχτηκε μάλιστα τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων όταν χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός της ημέρας.

Ο Ντμίτρο Γιάρος, ηγέτης του ακροδεξιού «Δεξιού Τομέα» διέκοψε τον Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ ο τελευταίος μιλούσε στο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, φωνάζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Οι υπόλοιποι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ο Γιάρος προειδοποίησε: «Θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ' ορκίζομαι».


Ο Ντ. Γιάρος είχε δηλώσει από την υπογραφή της συμφωνίας πως «η Εθνική Επανάσταση συνεχίζεται».