Σειρά συσκέψεων για τις ανάγκες των τραπεζών προγραμματίζει η τρόικα την Τετάρτη. Μεταξύ, άλλων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντήσουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο
Πιο συντηρητική προσέγγιση από την τρόικα. Έως τα 9 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Στο επίκεντρο των τριών συσκέψεων θα βρεθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όπως έχουν προσδιορισθεί από την έκθεση της BlackRock για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου, το θέμα της Eurobank, οι επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταρτίσει οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών.
Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών στις 10.30 και σε αυτή θα μετέχουν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτή τη συνάντηση θα εξεταστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου που θα επιτρέψουν στο ΤΧΣ να επιταχύνει την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, αλλά και η υπόθεση της Eurobank, όπου με ευθύνη των ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ καταγράφεται καθυστέρηση στην πώληση του 25%.
Ανακοίνωση των stress test
Οι οριστικές αποφάσεις που ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών ακόμη και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα ληφθούν στη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου με τους Ματθίας Μορς (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).
Ο κ. Προβόπουλος θα αναφερθεί αναλυτικά στην έκθεση της BlackRock, σύμφωνα με την οποία οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα περίπου 3- 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 – 2,5 δισ. ευρώ για την Εθνική και χαμηλότερα από 500 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.
Βάσει των ευρημάτων της BlackRock η Alpha Bank δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα θα υιοθετήσει ακόμη πιο συντηρητική προσέγγιση, προσδιορίζοντας το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων στα επίπεδα των 8 – 9 δισ. ευρώ.