Ο Στόρτσακ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αυτές οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο σε εθνικό επίπεδο και ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη διεθνείς ομάδες με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων.
 
«Πολυμερείς συνομιλίες; . . Πρόκειται για έναν ευσεβή πόθο, μόνον για έναν ευσεβή πόθο», υπογράμμισε ο Στόρτσακ.
 
«Είναι προφανές ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί, και πρέπει να επιλυθεί σύντομα, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουν συσταθεί διεθνείς ομάδες υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων. Εάν διεξάγονται συνομιλίες, διεξάγονται μόνο σε εθνικό επίπεδο, όχι σε διεθνές επίπεδο», επέμεινε ο ίδιος.
 
Η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς φέτος πρέπει να αποπληρωθούν πολλές δόσεις ξένων δανείων κι ενώ υφίσταται ταυτόχρονα ένα μεγάλο χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για φυσικό αέριο, μια επισφαλής κατάσταση ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης κατά την οποία ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς καθαιρέθηκε.
 
Το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας, γρίβνια, διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό σήμερα την ώρα που τα ουκρανικά κρατικά ομόλογα που είναι αποτιμημένα σε δολάρια σημείωσαν πτώση, στοιχεία που αφήνουν να φανεί ότι η κεντρική τράπεζα αφήνει το νόμισμα να χάσει μέρος της αξίας του για να αποφύγει περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ