«Εμαθα ότι τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα», έγραψε στο Facebook ο τοπικός τατάρος ηγέτης Ρεφάτ Τσουμπάροφ, σύμφωνα με το Interfax.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοί έχουν υπό τον έλεγχό τους τα δύο κτήρια, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, έχει υψωθεί και στα δύο η ρωσική σημαία.


Περίπου 100 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

 
«Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύχτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε στο Reuters κάτοικος της περιοχής.
 
Σύμφωνα με τον προσωρινό υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιας «αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμου», σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook. «Οι προβοκάτορες είναι επί τω έργω. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», γράφει.