Η οργάνωση δηλώνει συγκλονισμένη από τη μονομερή απόφαση, όπως λέει, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των MSF στη χώρα, έκλεισαν οι κλινικές HIV / AIDS στις επαρχίες Ρακχίνε, Σαν και Κατσίν, καθώς και στην περιοχή Γιανγκόν και οι ασθενείς δεν ήταν σε θέση να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται.
 
Επίσης, οι ασθενείς με φυματίωση και ανθεκτική φυματίωση δεν ήταν και αυτοί σε θέση να λάβουν τη σωτήρια για την επιβίωσή τους θεραπεία.
 

Χιλιάδες ασθενείς σε κίνδυνο
 

Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους 30.000 ασθενείς με HIV / AIDS και για τους περισσότερους από 3.000 ασθενείς με φυματίωση στη Μιανμάρ.
 
Όπως τονίζουν οι MSF, στα 22 χρόνια παρουσίας τους στη Μιανμάρ, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους βασιζόμενοι αποκλειστικά στην ανάγκη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την κατάσταση του HIV ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.
 
Από το 2004 , οι ΜSF έχουν περιθάλψει πάνω από 1.240.000 ασθενείς με ελονοσία μόνο στην επαρχία Rakhine, όπου η ασθένεια είναι ιδιαίτερα ενδημική.
 
Οι MSF βρίσκονται σε διάλογο με την κυβέρνηση της Μιανμάρ με αίτημα να επιτρέψει στο προσωπικό τους να αναλάβει ξανά τις κρίσιμες ιατρικές δράσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα και να συνεχίσουν να προσφέρουν περίθαλψη σε χιλιάδες ασθενείς.