Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου που έγινε το πρωί της Τρίτης, δεν υπάρχουν αναφορές στα περί ρωσικού τελεσιγράφου για παράδοση και των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία, μετά την εκπνοή του υποτιθέμενης ρωσικής διορίας. 
 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παρακολουθήσει την τελευταία ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων τη Δευτέρα. 
 
«Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή στους στρατιώτες και τις μονάδες που συμμετέχουν στα  γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους» αναφέρει, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.
 
Η μη προαναγγελθείσα άσκηση είχε ξεκινήσει σχεδόν πριν από μία εβδομάδα. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι περίπου 16.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο.

Κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ

Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευτά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει την επιβολή σειράς οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, που θα απομονώσουν τη Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς, ανέφερε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους, λίγο πριν συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
 
 

Αναστολή στρατιωτικής συνεργασίας
 

Όπως ανακοίνωσε αργότερα το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν κάθε συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο. «Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ενώ το Πεντάγωνο έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις.

Διαβουλεύσεις Ε.Ε. – Ρωσίας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Κίεβο, μια μέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
 
«Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ σημαντικός» υπογράμμισε η Κάθριν Άστον κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου μετά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.