«Θα πρέπει να απαντήσουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς.

«Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, που προκαλούνται από τις βιαστικές και ανεύθυνες ενέργειες της Ουάσινγκτον, επισημαίνουμε: δεν είναι δική μας επιλογή» είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε εξηγήσει συχνά στους Αμερικανούς . . . γιατί οι μονομερείς κυρώσεις δεν αρμόζουν στα κριτήρια των πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ κρατών».

Ο Λουκασέβιτς δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα μπορεί να λάβει η Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις, αλλά μόνο ότι η ρωσική απάντηση δεν θα αντικατοπτρίζει κατ' ανάγκην τις αμερικανικές κυρώσεις.
 

Επιτυχής δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου

Στην επιτυχή εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου προέβη σήμερα η Ρωσία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε του υπουργείο Άμυνας της χώρας.
 
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Γιεγκόροβ, οι ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν ένα πύραυλο τύπου RS- 12M Topolo από την περιοχή Αστραχάν, στα ανατολικά κοντά στην Θάλασσα της Κασπίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο  ο στόχος που επλήγη από την υποτιθέμενη πυρηνική κεφαλή βρισκόταν σε έδαφος στο Καζακστάν.

Κυρώσεις ζητεί από τη Δύση η Τιμοσένκο

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζήτησε από τη δύση η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.

Όπως είπε, σε συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24  οι διπλωματικές προσπάθειες δεν επαρκούν.

Επίσης επανέλαβε το αίτημα προς τη δύση να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο στη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ειδικά για την Κριμαία.

Εκτίμησε δε ότι ο απευθείας διάλογος είναι αδύνατος μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, όπως είπε, που υφίσταται η Ουκρανία.

Επιπλέον προέτρεψε τον ΟΗΕ αλλά και τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «συνεχίσουν τις προσπάθειες μεσολάβησης και τις διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο».

«Είμαι πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουν σεβαστή τη Συνθήκη της Βουδαπέστης και εμείς θα βοηθήσουμε να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» είπε η Γιούλια Τιμοσένκο.

Το 1994 η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εγγυήθηκαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Καθ΄ οδόν για την Κριμαία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

 
Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών είναι καθ΄ οδόν για την Κριμαία προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.
 
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, “ζήτησε από τον Ρόμπερτ Σέρι να μεταβεί στην Κριμαία”, είπε ο εκπρόσωπος. “Ο κ. Σέρι είναι καθ΄ οδόν και αναμένεται να φτάσει σύντομα στην Κριμαία”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ακριβώς θα είναι το πρόγραμμα του απεσταλμένου και με ποιους θα συναντηθεί.
 
Ο Σέρι ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει το Σάββατο στη χερσόνησο αυτή της νότιας Ουκρανίας, λόγω της έντασης που υπήρχε αλλά και για “τεχνικούς λόγους”, σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό.
 
Ο Ελίασον από την πλευρά του είχε σήμερα επαφές με τις νέες, μεταβατικές αρχές της Ουκρανίας: συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr