Η καγκελάριος της Γερμανίας απείλησε τη Μόσχα με κυρώσεις σε ό,τι αφορά τη βίζα αξιωματούχων του καθεστώτος Πούτιν και με «πάγωμα» λογιαριασμών στο έδαφος της Ε.Ε. εάν η Ρωσία δεν εμπλακεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη γερμανίδα καγκελάριο και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σημείωσε ότι οι κυρώσεις για τους ρώσους αξιωματούχους θα επιβληθούν σύντομα, εάν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση στο ουκρανικό.


Θυελλώδεις ήταν οι συζητήσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις είναι πιο προωθημένες από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς προ λίγων ωρών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζήτησε την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία και σημείωσε ότι η απόφαση για δημοψήφισμα απόσχισης στην Κριμαία είναι αντίθετη με το σύνταγμα της Ουκρανίας, άρα και παράνομη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο θα διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, λόγω του αιτήματος που υπέβαλε το τελευταίο στη Ρωσία να ενταχθεί η Κριμαία στην επικράτειά της, αποσχιζόμενη από την Ουκρανία.«Πρόκειται για δημοψήφισμα – φάρσα, ένα έγκλημα το οποίο οργανώνουν οι ρωσικές δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Τουρτσίνοφ, αναφερόμενος στο σχετικό δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε στη χερσόνησο για τις 16 Μαρτίου.

 



 
Κι ενώ Πούτιν και Μέρκελ εξέταζαν, τηλεφωνικά, σενάρια για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει το Κίεβο να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη φάση, περιλαμβανομένης της παροχής οικονομικής αρωγής.
 
Μετά το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας χθες στις Βρυξέλλες πάντως, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επισήμανε ότι επανεξετάζεται πλήρως η συνεργασία με τη Ρωσία και παγώνει κάθε κοινή αποστολή ακόμη και σε σχέση με τα χημικά της Συρίας.
 
Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για ψυχροπολεμική προσέγγιση της κατάστασης.
Την ώρα που ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία και να ξεκινήσει συζητήσεις για μια ειρηνική λύση, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη. 
 
«Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε στη διεθνή κοινότητα πως καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Λαβρόφ μετά την συνάντηση.


 
Εν τω μεταξύ, άνδρες με στρατιωτικά ρούχα εμπόδισαν αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ να εισέλθει στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε ο πολωνός υπουργός Άμυνας.
 
«Η αποστολή εμποδίστηκε, δεν μπορεί να προχωρήσει. Προσγειώθηκαν στην Οδησσό και συνέχισαν οδικώς προς την Κριμαία, αλλά η αποστολή εμποδίστηκε» δήλωσε ο πολωνός υπουργός σε δημοσιογράφους.
 
Πρόσθεσε ότι ίσως επιτραπεί στην αποστολή να γυρίσει στην Οδησσό, αλλά δεν θα προχωρήσουν προς την Κριμαία. 
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συζήτησε τις εξελίξεις σε Κριμαία ειδικώς και Ουκρανία γενικώς κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ “μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα το αίτημα του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας”.
 
Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Πάβλο Σερεμέτα υποστήριξε ότι ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από τους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας, θα ήταν παράνομο.
 
“Η θέση μου είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό”, δήλωσε στο Κίεβο προς τους δημοσιογράφους ο Σερεμέτα, επαναλαμβάνοντας την θέση της κυβέρνησης μετά την απόφαση των νέων ηγετών της Κριμαίας να επισπεύσουν κατά δύο εβδομάδες το δημοψήφισμα, ορίζοντας ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή του τη 16η Μαρτίου.
Εκτός της Κριμαίας, ένταση επικρατεί και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπου δύο διαδηλώσεις οργανώθηκαν χθες από φιλορώσους και υποστηρικτές της ενότητας της Ουκρανίας και κατέληξαν σε επεισόδια.


 
Η ουκρανική αστυνομία στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επιχειρηματία και ηγέτη των φιλορώσων της πόλης Πάβελ Γκουμπάρεφ και απομάκρυνε τους καταληψίες από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου υψώθηκε και πάλι η ουκρανική σημαία.
 
Απέναντι στις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, η ουκρανική δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα για “επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας” εναντίον των επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της Κριμαίας, ανάμεσά τους ο νέος πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ, καθώς και κατά του Πάβελ Γκουμπάρεφ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα την αποστολή του χθες Τετάρτη αφού δέχθηκε απειλές από φιλορώσους ενόπλους, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στην περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας, την οποία ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις. 
 
«Η αποστολή μου δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο ολλανδός διπλωμάτης μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει στην Κριμαία τις επόμενες ημέρες, απάντησε απλώς: «δεν το πιστεύω». 
 
Ο Σέρι εστάλη στην Κριμαία από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για να αξιολογήσει την κατάσταση εκεί, όμως θα παραμείνει στο Κίεβο και θα βοηθήσει τον αναπληρωτή του Μπαν Γιαν Ελίασον.