«Προοδευτική» χαρακτηρίζουν αναλυτές του ΔΝΤ τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2012, υπογραμμίζοντας πως δεν τροφοδότησε την εισοδηματική ανισότητα.

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν το 11,9% του διαθέσιμου εισοδήματός τους την περίοδο 2008-2012, σύμφωνα με νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε χθες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση διαθεσίμου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη συγκεκριμένη περίοδο, γεγονός που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την αντίδραση των Ελλήνων στα μέτρα λιτότητας.

 
Η έρευνα του ΔΝΤ για την δημοσιονομική πολιτική και την εισοδηματική ανισότητα  που δόθηκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει πως τόσο η φορολογική πολιτική όσο και η πολιτική δαπανών μπορεί να μεταβάλλουν την κατανομή του εισοδήματος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
 
«Τα μέτρα τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών μπορούν να σχεδιαστούν με τρόπο που να μειώνουν την επιβάρυνσή για τις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος», τονίζεται στην έκθεση.

Πάντως, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2012 επηρέασαν περισσότερο τα πλουσιότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, συνεπώς η αναδιανομή εισοδήματος έγινε σε σημαντικό βαθμό υπέρ των Ελλήνων με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

«Η συνολική προοδευτικότητα της δέσμης των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα προσδιορίσθηκε από την προοδευτική μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα, τις περικοπές των συντάξεων και τη φορολογία εισοδήματος . Οι μισθοί του δημόσιου τομέα περιορίστηκαν, οι ειδικές αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν, και ο 13ος και ο 14ος μισθός καταργήθηκαν. Το φτωχότερο 10% του πληθυσμού επλήγη σκληρότερα από τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος , καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο όριο από 12.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ το 2011», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr, «Kαθημερινή»