Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα στο Λονδίνο μια συνομιλία τελευταίας ευκαιρίας με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την Κριμαία. Ερωτηθείς σχετικά με την απάντηση της Ουάσινγκτον σε περίπτωση προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Κέρι απλώς επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί «τον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο. Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η μονοσέλιδη πρόταση θα παροτρύνει τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Κριμαία, το κοινοβούλιο της οποίας έχει ψηφίσει ήδη υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Ωστόσο, η Ρωσία, ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει την πρόταση, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψηφοφορία μέχρι και το Σάββατο ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

 
Στην Κριμαία, οι αυτονομιστικές φιλορωσικές αρχές ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα. Η έκβασή του είναι αναμφίβολη, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να δηλώνει ειρωνικά ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν «ανάμεσα στο ναι και το ναι».
 
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον το 80% των κατοίκων της περιοχής θα υποστηρίξει τον διαχωρισμό από την Ουκρανία και την ένωση με τη Ρωσία.

«Η διαδικασία θα είναι διαφανής και δίκαιη», είπε από το κοινοβούλιο της Κριμαίας και διαβεβαίωσε ότι «θα ακολουθηθούν όλες οι πτυχές του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας για τους ψηφοφόρους».

 
Η Μόσχα κάλεσε σήμερα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να στείλει παρατηρητές για το δημοψήφισμα της Κυριακής με θέμα την ένωση της περιοχής της Κριμαίας με τη Ρωσία. «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη διοίκηση του ΟΑΣΕ, τα κράτη μέλη του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (BIDDH), να αφήσουν την πολιτική “των δύο μέτρων και των δύο σταθμών” και να εξετάσουν θετικά την πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας να μετάσχουν ως παρατηρητές της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να λάβει την έγκριση των αρχών οποιασδήποτε περιοχής της Ουκρανίας, στην οποία προτίθεται να στείλει παρατηρητές.

Ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις μεταβατικές ουκρανικές αρχές σχετικά με ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η αποστολή του ΔΝΤ, που βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 4 Μαρτίου, αναμένεται να παραμείνει στο Κίεβο έως τις 21 Μαρτίου.

 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς καθώς και άλλες χώρες έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία, εάν συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της χώρας από το ΔΝΤ.
 
Πάντως το τελευταίο δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ προς την Ουκρανία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είχε επιτυχία, αφού η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν. Το ΔΝΤ ζητούσε από το Κίεβο να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό του έλλειμμα, να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να μειώσει σταδιακά τις ενεργειακές δαπάνες.

 
Επί του πεδίου, η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου συμμετέχουν περίπου 4.000 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και 500 οχήματα.Αυτή η επίδειξη ισχύος συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στη Λευκορωσία έξι μαχητικών αεροπλάνων Su-27 και τριών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

 
Οι κινήσεις αυτές του ρωσικού στρατού απαντούν στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία. ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα ραντάρ AWACS υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενώ καταδιωκτικά F-15 και F-16 εστάλησαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% σημειώνει το ρωσικό χρηματιστήριο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, όταν και είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Με απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία, με τις αγορές να αναμένουν με αγωνία την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία.

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας, από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών. Σύμφωνα με τις αρχές δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν, τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι πενήντα φέρουν ελαφρύτερα τραύματα.