Οι υπάλληλοι ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα θα φέρουν λευκό κασκέτο με τις λέξεις “Κριμαία-Ψηφοφορία-Άνοιξη”. Το ίδιο ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.
Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα. Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα.
Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην Κριμαία μπορούν να ψηφίσουν, υπογράμμισε ο Μαλίτσεφ, “αυτό εξαρτάται από τον ανώτερό τους”. Είπε πως έχει λάβει αιτήματα στρατιωτών που λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν ελλείψει συμφωνίας με την ιεραρχία τους.
 
Θα τυπωθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό, είπαν ακόμη οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει καμία νομική αξία και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να ξαναβρεθεί η οδός της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. 


'

Η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχα ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν “άνευ καμίας εγκυρότητας” και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν “πραξικοπήματος” και ότι η Ρωσία “θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας”.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μιλά για απόπειρα εισβολής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που, σύμφωνα με το Κίεβο, εφόρμησαν από την Κριμαία προς γειτονική επαρχία.
 
«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας απέκρουσαν σήμερα [Σάββατο] προσπάθεια στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στην επικράτεια της επαρχίας της Χερσώνας στα Αρμπάτσκαγια Στρέλκα» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. 
 
Η απόπειρα «αποτράπηκε αμέσως», συνεχίζει το Κίεβο, με ανάπτυξη μαχητικών και δυνάμεων αλεξιπτωτιστών.
 
Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέρχεται στις «επισημάνσεις» της για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. 
 
Οι αναφορές της τις τελευταίες ημέρες για την «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία έχουν εκλφηθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις ως έμμεσες απειλές για επέκταση της ρωσικής παρουσίας της και πέραν της Κριμαίας.
 
Στην ίδια την Κριμαία, την παραμονή του δημοψηφίσματος τα πνεύματα είναι ψύχραιμα αλλά η ανησυχία δεν κρύβεται. Την εικόνα του τοπίου στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστούπολη έχουν «εμπλουτίσει» τις τελεταίες ημέρες αφίσες για το δημοψήφισμα, οι περισσότερες από τις οποίες καλούν τους ψηφοφόρους να πουν το «ναι» στην προσάρτηση στη Ρωσία.
 
Στους δρόμους όμως είναι εντονότατη η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τη διασφάλιση της διενέργειας του δημοψηφίσματος.
 
Την εικόνα της υφέρπουσας έντασης συμπληρώνουν οι ουρές στα ΑΤΜ το Σάββατο στις πόλεις της Κριμαίας. 
 

«Πράκτορες του Κρεμλίνου» βλέπει ο μεταβατικός ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ πίσω από τη φονική βία που έχει ξεσπάσει σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανία.

Από το έδρανό του στο κοινοβούλιο, ο κ. Τουρτσίνοφ αναφέρθηκε στους τρεις θανάτους σε δύο περιστατικά την εβδομάδα αυτή στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο και είπε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Γνωρίζετε όπως κι εμείς ποιος οργανώνει τις μαζικές διαμαρτυρίες στην ανατολική Ουκρανία -είναι πράκτορες του Κρεμλίνου που τις οργανώνουν και τις χρηματοδοτούν, που προκαλούν τις δολοφονίες ανθρώπων».

Ο μεταβατικός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στο ανατολικό τμήμα της χώρας έπειτα από την κατάληψη της Κριμαίας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν καλέσει το λαό στις κυρίως ρωσόφωνες πόλεις της βιομηχανικής ανατολικής Ουκρανίας να μην ανταποκριθούν στην παρακίνηση που πιθανόν θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει την αποστολή στρατευμάτων.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν σήμερα στη Μόσχα κατά της “κατοχής” της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων υποστήριζε την επίσημη γραμμή κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

Ένας φωτογράφος και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου εκτίμησαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης έφθασε τις 50.000, μια σπάνια κινητοποίηση μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012.

“Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία!” έγραφε το μεγάλο πανό στην κεφαλή της πορείας της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από την πλατεία Πούσκιν με κατεύθυνση τη λεωφόρο Ζαχάροφ (από το όνομα του πρώην σοβιετικού αντιφρονούντα).

Υποψίες για ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα βαρύνουν τον έκπτωτο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το περιβάλλον του και η Γενική Εισαγγελία της Συνομοσπονδίας αναλύει τα στοιχεία. Η πληροφορία δημοσιεύθηκε στον γερμανόφωνο ελβετικό Τύπο και επιβεβαιώθηκε σήμερααπό το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γενική Εισαγγελία της Συνομοσπονδίας επιβεβαιώνει ότι έλαβε ειδοποίηση από την αρμόδια για το ξέπλυμα χρήματος υπηρεσία (MROS) σε σχέση με υποψίες για ξέπλυμα χρήματος, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς, στις οποίες είναι πιθανόν να ενέχονται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το περιβάλλον του, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας.

Ηδη, η Γενική Εισαγγελία του καντονίου της Γενεύης διεξάγει έρευνα για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το περιβάλλον του. Ο έκπτωτος πρόεδρος και ο γιος του Αλεξάντερ θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα.