Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αφορούν 21 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως σημείωσε ο Λίναν Λικεβίτσιους, για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν επιπλέον κυρώσεις σε λίγες ημέρες, κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.
 
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 11 με εντολή Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι κρίνονται υπεύθυνοι για την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.
 
Η εντολή του Αμερικανού προέδρου αφορά το πάγωμα οποιουδήποτε λογαριασμού των παραπάνω ατόμων στις ΗΠΑ, καθώς και ταξιδιωτική απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Στους 11 συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι στενοί συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν Βλάντισλοβ Σούρκοφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ.