Όπως ανέφερε ο μεγάλος νικητής των εκλογών, Α. Βούτσις, το αποτέλεσμα έχει ιστορική σημασία αφού για πρώτη φορά στη Σερβία, με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα κόμμα απέκτησε αυτοδυναμία, ενώ παράλληλα ξεπεράστηκε και ο αριθμός ψήφων που έλαβε ο Μιλόσεβιτς στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές το 1990.

Ο συνασπισμός που συσπειρώθηκε γύρω από το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» συγκέντρωσε το 48,4% των ψήφων, καταλαμβάνοντας 157 από τις 250 έδρες του σερβικού κοινοβουλίου.

Η αυτοδυναμία πρόκειται να επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στις «σκληρές» μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ευρωπαϊκή ένταξη, ενώς αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το SNS πίεσε προς την κατέυθυνση των πρόωρων εκλογών.

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχεί στο 35% του μέσου όρου του ΑΕΠ των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ενώ ένας στους δύο νέους της Σερβίας παραμένουν άνεργοι.

Οι πρώτες δηλώσεις του νικητή

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο κατά πάσα πιθανότητα νέος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βουτσιτς, ανέφερε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης, θα είναι η μείωση της ανεργίας, η πάταξη της διαφθοράς και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

 
Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι ο θρίαμβος στις εκλογές παρέχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων αλλά αποτελεί και μεγάλη ευθύνη, ώστε να μην απογοητευτούν όσοι τον εμπιστεύτηκαν.
 
«Στην κυβέρνηση δεν θα καταναλώνουμε πλέον χρόνο σε μαθηματικές πράξεις για την υλοποίηση του έργου μας, αλλά θα επικεντρωθούμε στη επίλυση των καίριων προβλημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του SNS, ενώ προέβλεψε πως σε δύο χρόνια οι πολίτες θα αισθανθούν στην καθημερινότητά τους την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Βόυτσιτς κατόρθωσε να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, ξεκινώντας εκστρατεία κατά της διαφθοράς (με συλλήψεις επιφανών ολιγαρχών), ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιρροή του στα ΜΜΕ, μέσω των οποίων κατηγορείται πως διέδιδε φήμες, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για τους αντιπάλους του.

 Ίβιτσα Ντάτσιτς

Στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλιστές του Ι. Ντάτσιτς

Δεύτερη πολιτική δύναμη στις χθεσινές εκλογές αναδείχθηκε ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS), που έλαβε ποσοστό 14,05% και 45 έδρες.

To Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, που πρόεκυψε από τη Κομμουνιστική Λίγκα, με πρώτο του ηγέτη τον Σλ. Μιλόσεβιτς, χαρακτηρίζεται και αυτό εθνικιστικό, αν και το ίδιο απορρίπτει τον όρο. 

Πριν τις εκλογές, το κόμμα μετείχε της κυβέρνησης συνεργασίας, με τον Ίβιτσα Ντάτσιτς να κατέχει το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Το κόμμα έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εμπλοκή στο οργάνωμενο έγκλημα, αλλά και σε υποθέσεις εκβιασμών, ενώ η δολοφονία του σέρβου Προέδρου, Ι. Στάμπολιτς, αποδίδεται στον ίδιο τον Μιλόσεβιτς.

Όπως και το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα», έτσι και οι Σοσιαλιστές, έχουν κατηγορηθεί ευλόγως ότι ενίσχυαν τη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων στις συγκρούσεις της Γιουγκοσλαβίας.

Μπόρις Τάντιτς

To διασπασμένο Δημοκρατικό Κόμμα

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), ο κύριος φορέας της Κεντροαριστεράς της Σερβίας και αντίπαλο δέος του Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του '90, έλαβε μόλις 5,9% και 19 έδρες.

Το DS είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές (22 μήνες πριν) το 22,07% των ψήφων, δεχτήκε, ωστόσο, ισχυρό πλήγμα, έπειτα από την αποχώρηση του Μπόρις Τάντιτς, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου και μη κομμουνιστή προέδρου της χώρας.

Ο Μπόρις Τάντιτς, έως τον Απρίλιο του 2012 επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, αποχώρησε αιφνιδίως δηλώνοντας πως δεν θέλει να έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε κόμμα είναι διεφθαρμένο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψιθυρίζουν για μυστική συμφωνία του με τον Βούτσιτς, έτερο «αδιάφθορο» πολιτικό.

Ο Τάντιτς ίδρυσε το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έλαβε 5,86% και 18 έδρες. Πρόκειται για κόμμα σοσιαλιστικό που δίνει έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη.

Εντός και εκτός Βουλής

Τα μειονοτικά κόμματα, για τα οποία δεν ισχύει το όριο του 5% για την είσοδο τους στη βουλή, κατέλαβαν 13 έδρες εκ των οποίων τις 9 οι Ούγγροι της Βοϊβοντίνα, τις 3 οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ, ενώ μία έδρα κατέλαβαν και οι Αλβανοί της νοτίου Σερβίας.

 
Εκτός βουλής, με 4,1%, έμεινε το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το οποίο είναι και το μόνο κόμμα στη σερβική πολιτική σκηνή που αντιτίθεται στην είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), του εκατομμυριούχου Τσ. Γιοβάνοβιτς, όπως επίσης και οι Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS), με ηγέτη τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς, δεν κατόρθωσαν να υπερβούν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή, λαμβάνοντας 3,1% και 3,3% αντίστοιχα.

Το 2% συγκέντρωσαν οι ακροδεξιοί του SRS του Σέσελι, ενώ ένα 3,4% έλαβε το κίνημα(;) Dveri, ένας παράδοξος ακροδεξιός/ εθνικιστικός σχηματισμός, που αγαπά την Ορθοδοξία και καλεί τους Σέρβους να γεννούν όσα περισσότερα παιδιά μπορούν.

Στα ύψη η αποχή

Σύμφωνα με το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID), μέχρι τις 19:00, δηλαδή μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, είχε παρουσιαστεί για να ψηφίσει το 50,3% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το electionista.com, από την άλλη, υπολόγισε τη συμμετοχή στο 53.2%, ενώ αντίστοιχα το 2012 είχε φτάσει το 58.7%, και το 2008 το 60.7%.
 

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συνηγορούν στο ότι η χαμηλή συμμετοχή ευνόησε το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς στο παρελθόν οι ψηφοφόροι αυτού του κόμματος υπήρξαν πάντα συνεπείς στο ραντεβού τους με τις κάλπες.