Σαράντα χιλιάδες εφέδρους επιστρατεύει η Ουκρανία, προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί.
 
Το ουκρανικό κοινοβούλιο, υπερψήφισε το διάταγμα βάσει του οποίου, 20.000 έφεδροι καλούνται στις τακτικές δυνάμεις κι άλλοι 20.000 στην Εθνοφρουρά.
 
«Κηρύσσω, σε πρώτο επίπεδο, την εν μέρει κινητοποίηση δυνάμεων εφεδρείας» ανέφερε στο κοινοβούλιο, ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας κι άμυνας.
 
Στην απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου δεν γίνεται λόγος γι’ ανάληψη δράσης κάτι, που ερμηνεύεται ως στάση αυτοσυγκράτησης του Κιέβου και πρόθεση ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.

Σε μερική επιστράτευση κάλεσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ τους πολίτες της Ουκρανίας κλιμακώνοντας έτσι με τη σειρά του την έκρυθμη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία.


Αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κινήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες υπογράφοντας διάταγμα για την αναγνώριση της Κριμαϊκής Χερσονήσου ως ανεξάρτητο κράτος λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα που πρόκρινε την ένωση με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία της Ουκρανίας, ως κυρίαρχο κράτος, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ απογοητευμένος και ανήσυχος» μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία κι εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει «το σεβασμό στην ενότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
«Παράνομο» χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών, νυν και πρώην αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του.


Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. καταδικάζουν τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφή παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος».

«Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο δημοψήφισμα ούτε το αποτέλεσμά του», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών και των δημοσιογράφων και με την παρουσία ένοπλων στρατιωτών.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ στην Κριμαία, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Η Ε.Ε. αποδοκιμάζει τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες παραβιάζουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Το κλίμα στην Κριμαία και στη γύρω περιοχή παραμένει πάντως τεταμένο. Ρώσοι αλεξιπτωτιστές με την υποστήριξη ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων κατέλαβαν χθες προσωρινά το χωριό Στρίλκοβε κι ελέγχουν ένα παρακείμενο σταθμό διανομής φυσικού αερίου στη Χερσώνα, λίγο έξω απ' την Κριμαία.
 
Ουκρανοί στρατιώτες ετοιμάζουν οχυρωματικές θέσεις, στήνουν μπλόκα και κάνουν ελέγχους στην περιοχή. Η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Ήδη στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας οι ρωσόφωνοι ενθαρρυμένοι απ' τις εξελίξεις στην Κριμαία θέλουν κι αυτοί να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
 
Στο Ντονιέτσκ χιλιάδες πολιόρκησαν τα γραφεία της εισαγγελείας κι αντικατέστησαν την ουκρανική με τη ρωσική σημαία. Κάποιες ομάδες κινήθηκαν εναντίον άλλων κρατικών κτιρίων, όπως το αρχηγείο των υπηρεσιών Ασφαλείας- που είχαν συλλάβει προ ημερών τον ηγέτη των ρωσόφωνων.
 
Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο Χάρκοβο, όπου ρωσόφωνοι κύκλωσαν κτίριο που στεγάζει τα γραφεία ακροδεξιών ουκρανικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και του Δεξιού Τομέα, έκαψαν τα λάβαρά του, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.
 
Στην κεντρική πλατεία της πόλης οργάνωσαν άτυπο δημοψήφισμα ζητώντας ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προσεχείς κινήσεις του Κρεμλίνου.
 
Σημαίνοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσιγκτον καλούν την κυβέρνηση Ομπάμα να σκληρύνει τη στάση της έναντι του Κρεμλίνου.