Καταρχάς, το περιεχόμενο της συμφωνίας τρόικας κυβέρνησης παρότι δεν έχει κοινοποιηθεί σαφώς εμπεριέχει μια σειρά δεσμεύσεων που έπονται της εκταμίευσης των δόσεων και εκτείνονται χρονικώς και πέραν του 2014.

Αυτές, γράφει το capital.gr, αφορούν: Επανεξέταση ομαδικών απολύσεων σε έξι μήνες, νέος γύρος απολύσεων στο δημόσιο (με τον τρόπο που η κυβέρνηση επιθυμεί) το 2015, μελέτες για ΟΟΣΑ, κλειστά επαγγέλματα, φόρους υπέρ τρίτων κλπ  ξεπερνούν το χρηματοδοτικό όριο από πλευράς ΕΕ: οι δόσεις από κοινοτικής πλευράς θεωρητικά λήγουν το 2ο τρίμηνο, του 2014, δηλαδή απομένει μία ακόμη αξιολόγηση.

 
Απομένουν τα ορόσημα για τις υποδόσεις, συνεχίζει το άρθρο:  Υπάρχει και η νέα αξιολόγηση μετά εκλογών για την τελευταία δόση 2ου τριμήνου (απομένουν συνολικά προς εκταμίευση 3 τρίμηνα αξίας 11,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ).
 
Έως τότε λοιπόν η ΕΕ  έχει δικαίωμα να ελέγχει για να εγκρίνει την εκταμίευση. Μετά, για 1 χρόνο ακόμη το ΔΝΤ  προβλέπει δόσεις (1,8 δισ. ανά τρίμηνο) και έχει δικαίωμα  επίσης ελέγχου. Θεωρητικά, λένε αρμόδιες πηγές,  μπορεί να πιέζει και η ΕΕ. 

Σχέδια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day, το σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού -το οποίο είχε προσδιοριστεί για το 2014 σε 4,5 δισ. ευρώ – που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται σε δύο κυρίως παράγοντες:
 
1. Την άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ, με εσωτερικό δανεισμό, από φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν ταμειακά διαθέσιμα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στις 12 Μαρτίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε σε πράξεις repos ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του μήνα με την ίδια μέθοδο θα αντληθούν επιπλέον 1 δισ ευρώ.
 
2. Στην καταβολή ποσού ύψους 1,7 δισ ευρώ από τις τράπεζες (Πειραιώς και Alpha) για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών τους που κατέχει το Δημόσιο . Και οι δύο τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι θα πληρώσουν για την επαναγορά των μετοχών τους.
 

Διχογνωμία για την έξοδο για δανεισμό

Σύμφωνα με “απόψεις” που εκφράζουν επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ διατυπώνονται επιφυλάξεις για την έκδοση του ομολογιακού δανείου αν και αναγνωρίζεται ότι “οι προϋποθέσεις για μία επιτυχή έκδοση είναι παρούσες και θα ενισχυθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο…”, αναφέρει το capital.gr. 
 
Οι “επιφυλάξεις” έχουν να κάνουν, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, με επιχειρήματα τα οποία ακούνε το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες και τα οποία συγκλίνουν σε ένα σημείο : “Η Ελλάδα αν επιμείνει να αποδείξει μέσω του εξωτερικού δανεισμού ότι αυτονομείται ως προς την κεφαλαιακή της επάρκεια δεν αποκλείεται να την αφήσουμε …να το πετύχει”. 
 
Με άλλα λόγια η έμφαση στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα επηρεάσει τις κρίσιμες διαδικασίες για την νέα αναδιάρθρωση του χρέους που θα πρέπει να ξεκινήσει το Β εξάμηνο του έτους. 
 
Και αυτό κανείς δεν θέλει ούτε να το σκέπτεται στην κυβέρνηση…