Για τη διανομή του «μερίσματος», θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

Επιχειρώντας να μην μειωθούν κάτω από 500 ευρώ για… αρχή, αλλά έχοντας ως Plan B εκκίνηση από τα 400 ευρώ,  “χτίζονται” τα εφάπαξ κοινωνικά επιδόματα που θα διανεμηθούν στους 940.000 φτωχότερους συμπολίτες, μέσω των περίπου 500 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, αναφέρει το capital.gr.

 
Το εισοδηματικό οικογενειακό κριτήριο (πιθανόν οικογένεια με 2 παιδιά) έχει ως βασικό σενάριο τα 10.000 αλλά υπάρχει και σχέδιο εναλλακτικό για  7.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επίδομα σε ελεύθερους  επαγγελματίες.
 
Χθες έγιναν 2 συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ για το θέμα και πλέον περιμένουν εναλλακτικά σενάρια βασισμένα στις «λίστες» της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με βάση στοιχεία φορολογικών δηλώσεων και ΦΑΠ 2013 για να φανεί η πραγματική κατάσταση αφού προς το παρόν ακόμη και ο αριθμός των 940.000 δικαιούχων είναι «εικονικός» με την έννοια ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για να φτάσουν τα λεφτά…
 
Τις επόμενες 3- 4 ημέρες θα υπάρχει καλύτερη εικόνα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Θέτουν ως στόχο να καταβληθεί το επίδομα μαζί με αυτό των ένστολων στις 9 Μαΐου.