Αναλυτικά, ενόψει των εκλογών, που αποτελούν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Φρανσουά Ολάντ, ο Σαρκοζί εξαπέλυσε βαρύτατη επίθεση για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του συνομιλιών με δικαστική εντολή, μιλώντας για πρακτικές Στάζι και συγκρίνοντας τη Γαλλία με δικτατορία.
 
Ο Νικολά Σαρκοζί, έσπασε ξαφνικά τη στρατηγική της σιωπής με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Figaro, στο οποίο συγκρίνει τους δικαστικούς με τη μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας λόγω των υποκλοπών που εξουσιοδοτήθηκαν στη σκιά σκανδάλων.
 
«Μέθοδοι της Στάζι, άνευ προηγουμένου απουσία ενδοιασμών. […] Δεν πρόκειται για απόσπασμα της θαυμάσιας ταινίας 'Η ζωή των άλλων' για την Ανατολική Γερμανία και τις δραστηριότητες της Στάζι. […] Πρόκειται για τη Γαλλία» γράφει.


Απογοήτευση ψηφοφόρων
 

Η επίθεση Σαρκοζί ανέβασε στο «κόκκινο» την πολιτική ένταση στο παρά πέντε των εκλογών, στις οποίες οι Σοσιαλιστές κινδυνεύουν με βαριές απώλειες και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ετοιμάζεται να «αλώσει» δήμους εκμεταλλευόμενη την απογοήτευση των ψηφοφόρων τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τη δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Σαρκοζί.
 
«Οποιαδήποτε σύγκριση με δικτατορίες είναι απαράδεκτη» αντέδρασε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε προβεί σε σχόλια για τις δικαστικές υποθέσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο προκάτοχός του.
 
Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά αντέδρασαν έντονα για τις κατηγορίες σε βάρος των δικαστικών. Ο Νικολά Σαρκοζί «έχει καταληφθεί από ένα είδος λύσσας και θέλει να καταστρέψει τα πάντα» δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.
 

Και θεωρία συνωμοσίας
 

Στο άρθρο του ο Νικολά Σαρκοζί κάνει λόγο για χρησιμοποίηση της δικαιοσύνης ως εργαλείου για πολιτικούς σκοπούς, ακόμη και για θεωρία συνωμοσίας.
 
«Οι δικαστές ακούν τις συζητήσεις που έχω με τους Γάλλους και ξένους πολιτικούς αξιωματούχους. Οι συνομιλίες με τον δικηγόρο μου καταγράφηκαν χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Το σύνολο αποτελεί αντικείμενο γραπτών αντιγράφων, των οποίων εύκολα φαντάζεται κανείς ποιοι είναι οι παραλήπτες!» εξεγείρεται ο πρώην πρόεδρος.
 
«Διαβάζετε σωστά. Δεν πρόκειται για απόσπασμα της θαυμάσιας ταινίας 'Η ζωή των άλλων' για την Ανατολική Γερμανία και τις δραστηριότητες της Στάζι. […] Πρόκειται για τη Γαλλία» γράφει και συνεχίζει: «Δικαιούμαι άραγε να αναρωτηθώ τι γίνεται με τα αντίγραφα των συνομιλιών μου;».
 
Ο Σαρκοζί αναφέρεται στις ελλείψεις των δικαστικών φακέλων που τον εμπλέκουν: υποψίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι, υποψίες για κρυφή χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του Εντουάρ Μπαλαντίρ το 1995.
 
Αντιθέτως, δεν αναφέρει καθόλου δύο άλλες υποθέσεις: την επίμαχη διαιτησία ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais κατά την πώληση της Adidas και τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλθηκαν χωρίς διαγωνισμό από το προεδρικό μέγαρο επί της προεδρίας του. Παράλειψη «ενοχλητική», σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο.