Την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε τον πρόεδρο, βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο, αν έχει υπόψη του πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου.
 
Η απάντηση του κ. Βλάχου ότι «δεν έχει ενημέρωση» πυροδότησε τις αντιδράσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων, με το Θάνο Μωραΐτη του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για «μεγάλη ξεφτίλα», αφού «αυτή την ώρα δεν έχει κανείς από μας εικόνα νομοσχεδίου».
 
«Δεν ξέρουμε τι περνάνε και τι υπάρχει και κάποιοι περνάνε από την πίσω πόρτα τα θέματα τους. Αυτό είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και η επιτομή του πελατειακού κράτους έχει συγκεκριμένο εκπρόσωπο», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως στο νομοσχέδιο φημολογείται ότι υπάρχουν θέματα που δεν είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα και ζήτησε να αποσυρθούν «για να μην ανακαλυφθούν εκ των υστέρων ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το άλλοθι της σωτηρίας της χώρας».
Αισιόδοξος  ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα στηρίξουν τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ μόλις διαβάσουν τις λεπτομέρειές τους, εμφανίσθηκε ο υπουργός Ανάπτυξη Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις για το γάλα την ώρα που διευρύνεται το μέτωπο των αντιδράσεων για τη συμφωνία με την τρόικα, με τους φαρμακοποιούς να προχωρούν σε απεργίες, ενώ  στο κάδρο μπαίνουν και οι οδηγεί ταξί, καθώς και οι μεταφορείς.


Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι εξετάζονται  ήπιες αλλαγές στη ρύθμιση για το γάλα στη διάρκεια του φρέσκου και την αναγραφή στην ετικέτα “Ελληνικού”».

Την άποψη ότι πρώτα θα πρέπει να έχει ορθή ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και κατόπιν να αποφασίσει την στάση του για το θέμα του γάλακτος, εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Υπέρ της κοινής πρότασης των φορέων της αγελαδοτροφίας για το γάλα τέθηκε ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας Τιμολέων Κοψαχείλης.   

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να την εξετάσουμε».
Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, αν παραμείνουν ως έχουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Έτσι όπως είναι οι ρυθμίσεις -με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες- για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω» είπε ο κ. Λοβέρδος. Επιφυλάχθηκε πάντως να δει τις τελικές διατυπώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.
 
«Η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι γάλα ημέρας να ονομαστεί το γάλα των 5 ημερών που υπάρχει σήμερα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι εμείς θα πάμε στη Βουλή με την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Στο τέλος της ημέρας η Βουλή είναι αυτή η οποία αποφασίζει… Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρχει» δήλωσε στον ραδιοσταθμό “Βήμα FM” ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς.

Αντίθετα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφορικά με την πρόταση των αγελαδοτρόφων, θεωρεί ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρωτοβουλία.

Μάλιστα χθες τόνισε, σε δήλωσή του, πως μετά τη διάθεση που επέδειξαν οι αγελαδοτρόφοι, θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος.