Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και ειδικά οι αντιδράσεις για το γάλα και τα φαρμακεία, ενώ θα συζητηθούν και οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα, στα πλαίσια της συμφωνίας με την τρόικα. 
 
Η κατάσταση είναι εκρηκτική στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ με τον αριθμό των αντιδρώντων βουλευτών να αυξάνεται τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τη στάση τους και τα κίνητρα της αντίδρασής τους.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τα όσα εξελίσσονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα γίνουν δεκτές διαφοροποιήσεις βουλευτών με ότι αυτό σημαίνει και «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Την ίδια ώρα, στο ζήτημα του γάλακτος επικρατεί αναταραχή με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να συντηρεί την απειλή της παραίτησής του από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η σχετική ρύθμιση δεν βελτιωθεί.

 
Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν, πάντως, ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μοντέλο που έχει προσδιορίσει η τρόικα και να μην ξεφεύγουν από το συνολικό πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
 
Σε παρέμβασή του χθες, Τετάρτη, ο Κ.Χατζηδάκης διαμήνυσε: «Όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν αυτές τις ρυθμίσεις θα τις στηρίξουν» είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «ότι θα ψηφίσουν στη Βουλή να έχουμε ακριβό γάλα και ακριβά φάρμακα».
Το Μαξίμου συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με όσους βουλευτές αντιδρούν, την ίδια ώρα που ο αριθμός των τελευταίων αυξάνεται.

Ωστόσο συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι αντιδράσεις θα καμφθούν και ότι το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή αφορά στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μοιάζει πλέον να είναι ξένο σώμα εντός της κυβέρνησης και στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραΐτη, η φρασεολογία του οποίου δεν αφήνει περιθώρια για αλλαγή στάσης.

Σύμφωνα με  πληροφορίες του naftemporiki.gr το Μαξίμου, παρά την αντίθετη γνώμη του Ευάγγελου Βενιζέλου για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ στο τραπέζει υπάρχει πάντα η πιθανότητα στο άρθρο για τις αλλαγές του ΟΟΣΑ να συμπεριληφθεί η ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα.

Σε όλα αυτά παρενέβη ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, “υπενθυμίζοντας” ότι “τα νομοσχέδια για τα οποία το υπουργείο είναι συναρμόδιο τα υπογράφω κι εγώ, άρα λοιπόν θα περάσουν κι από δω”… Ευθύνες στον κ. Χατζηδάκη καταλόγισε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι ο ίδιος προώθησε τα “εργαλεία” του ΟΟΣΑ, ενώ απείλησε…να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις εάν δεν βελτιωθούν.
 
Για τα φαρμακεία, στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν και τους δύο συναρμόδιους υπουργούς (Κωστή Χατζηδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη) για ελλειπή ενημέρωση και αιφνιδιασμό ως προς την ένταξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη ρύθμιση , ενώ ο εκνευρισμός μεταφέρθηκε στα δύο υπουργικά γραφεία.

«Μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί δεν υπάρχουν, τελικά από ‘μεταρρυθμιστές υπουργούς’ πάμε καλά…από μεταρρυθμίσεις όμως;», ήταν το δεικτικό σχόλιο (στο twitter) του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τον Κωστή Χατζηδάκη, όταν διέρρευσε η πληροφορία πως ο τελευταίος υποχώρησε στα θέματα των ταξί κατά την συνάντηση που είχε με τον «γαλάζιο» συνδικαλιστή του χώρου Θύμιο Λυμπερόπουλο.

(με πληροφορίες από vima.gr, naftemporiki.gr, capital.gr)