Ποσό 14 έως 18 δισ. δολαρίων θα χορηγήσει στην Ουκρανία το Διεθνές Νομισμαστικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε διάστημα δύο ετών, στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας. 

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο Νικολάι Γκεοργκίεφ διευκρίνισε ότι το πακέτο βοήθειας θα εγκριθεί όταν η χώρα θα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ αρνήθηκε να προσδιορίσει το ύψος της πρώτης δόσης. 

Μεταξύ των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αναγκαία αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα οικονομικά στρώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς για να τεθούν τα θεμέλια μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως προς την ενέργεια, «δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων», είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο αναφερόμενος στην επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, που εφαρμόζεται κατά παράδοση στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις.

Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες.

 
 “Η μέχρι πρότινος συνδεδεμένη και υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία οδήγησε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 9% του ΑΕΠ και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας οδήγησε σε στασιμότητα τις εξαγωγές και το ΑΕΠ. Με σημαντικές εξωτερικές πληρωμές και περιορισμένη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, τα διεθνή αποθεματικά υποχώρησαν σε κρίσιμα επίπεδα ύψους μόλις δύο μηνών εισαγωγών στις αρχές του 2014. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση είχε συσσωρεύσει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 2013 το έλλειμμα της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz έφτασε σχεδόν το 2% του ΑΕΠ με οδηγό τη ραγδαία αύξηση των πωλήσεων σε τιμές κάτω από το κόστος. Χωρίς την ανάληψη δράστης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού μαζί με αυτό της Naftogaz θα ξεπερνούσαν το 10% του ΑΕΠ το 2014”. 
 
Το ΔΝΤ σημειώνει παράλληλα ότι το οικονομικό outlook παραμένει δύσκολο, με την οικονομία να διολισθαίνει και πάλι σε ύφεση, ενώ η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες αποπληρωμές χρέους το 2014 και το 2015 και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.
 
Στόχος του προγράμματος, αναφέρει το Ταμείο, είναι η αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και η επαναφορά της χώρας στο δρόμο της υγιούς διακυβέρνησης και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με παράλληλα προστασία των ευάλωτων μελών της κοινωνίας. 
 
Το πρόγραμμα θα εστιάσει σε μεταρρυθμίσεις στους εξής τομείς: νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, ο χρηματοοικονομικός τομέας, δημοσιονομικές πολιτικές, ο κλάδος της ενέργειας και διακυβέρνηση, διαφάνεια και επιχειρηματικό κλίμα. 
 
Στη νομισματική πολιτική στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών ενώ την ίδια στιγμή θα διατηρείται μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία. 
 
Οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα εστιάσουν στο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι υγιείς, έχουν επαρκή ρευστότητα και είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Θα εστιάσουν επίσης στην αναβάθμιση του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου και στη διευκόλυνση της εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο. 
 
Η δημοσιονομική πολιτική θα διασφαλίσει τις επείγουσες δαπάνες τους επόμενους μήνες και θα δρομολογήσει τη βαθύτερη προσαρμογή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η σταθεροποίηση της οικονομίας το 2014 θα γίνει μέσω ενός συνδυασμούς μέτρων στα έσοδα και τις δαπάνες. Συνολικά στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2016.
 
Οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της ενέργειας θα εστιάσουν στο να μειωθεί η επιβάρυνση του κλάδου στα δημοσιονομικά με την προσέλκυση ταυτόχρονα νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. 
 
Θα δρομολογηθούν τέλος μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
 
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το ΔΝΤ μελετούσε τη χορήγηση 1 δισ. δολαρίων μέσω γρήγορων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ωστόσο, αναφέρεται ότι το Ταμείο ελπίζει πλέον να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση για ένα μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Σλάπακ, δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για ένα δάνειο μεταξύ 15 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.