Νωρίτερα άνοιξε η Σταδίου, ενώ λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι άνοιξε και η Πανεπιστημίου. Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η οδός Αμερικής, όπου εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά ΙΧ λίγο πριν από τις έξι το πρωί, και αφού προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις 5.10 και 5.15 σε zougla.gr και Εφημερίδα των Συντακτών, με τους δράστες να υποστηρίζουν πως το όχημα έφερε 75 κιλά εκρηκτικών. 
 
Η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και σε άλλα κτίρια, ενώ σε ακτίνα 800 μέτρων υπάρχουν σπασμένοι υαλοπίνακες. Στην οδό Αμερικής στεγάζεται και το γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. 
 
Ο άγνωστος που κάλεσε στα δύο μέσα ενημέρωσης είχε δώσει χρονικό περιθώριο 45 λεπτών. Αμέσως, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πράγματι εντοπίστηκε ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN SUNNY. Ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν την Αθήνα. Το αυτοκίνητο διαλύθηκε εντελώς, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε κτήρια και καταστήματα σε ακτίνα 500 μέτρων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο πάρκαρε το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε τρέχοντας, ενώ λίγα λεπτά μετά έγιναν τα τηλεφωνήματα. «Προφανής στόχος των δραστών είναι να αλλάξουν την ατζέντα. Δε θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να πετύχουν τον στόχο τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι πάνω απ' όλα αυτή τη στιγμή είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.