Ο κυβερνητικός συνασπισμός δήλωσε ότι δημιουργεί μια λύση που θα μπορούσε να επιτρέψει στους επικριτές να αποδεχτούν το πακέτο.

Τέσσερα από τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ερευνητικά ινστιτούτα, διαφώνησαν με την κυβέρνηση και ισχυρίστηκαν πως το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στα 63 θα αποτελέσει «ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, και η εισαγωγή του κατώτατου μισθού θα περιορίσει την άνοδο της απασχόλησης το 2015», όπως αναφέρται και στην ανακοίνωση τους. Τα δύο μέτρα, αν και δεν έχουν ισχύσει ως νόμοι, είναι βασικά ζητήματα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το οποίο είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το κεντροδεξιό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Καγκελαρίου.

Παρά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές επηρεάζουν μόνο τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο σύστημα ασφάλισης για 45 χρόνια, οι επικριτές θεωρούν ότι στέλνει ένα λάθος μήνυμα, ιδίως στα άλλα κράτη της ευρωζώνης, στα οποία η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλλει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιφέρουν χανηλότερους μισθούς, αλλά και υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης.

Το SPD  θέλει, κατά περίοδο ανεργίας, να μεταφέρει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 63, γεγονός που θα μείωνε το κόστος του συνολικού προγράμματος κατά ένα τρίτο, όπως ισχυρίζεται.


Ο πρόεδρος της BDA, της Συνομοσπονδία των Εργοδοτών της χώρας, Ίνγκο Κράμερ θεωρεί πως η ολική αναδιαπραγμάτευση του πακέτου συνταξιοδότησης πρέπει με κάθε μέσο να αποφευχθεί.

Το πακέτο συμπεριλαμβάνει ωστόσο και τις συνταξιοδοτήσεις μητέρων, οι οποίες σύμφωνα με τον Κράμερ αποτελούν το πιο ακριβό έργο. Θεωρεί ωστόσο ότι οι ορισμένες αρνητικές ψήφοι δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικά τη πλειοψηφία του συνασπισμού. 

Η αρχηγός της CSU (Χριστιανική Κοινωνική Ένωση) υποστήριξε πως για το κόμμα της, καθώς και για την CDU (της Μέρκελ), οι συντάξεις των μητέρων αποτελούν το βασικό έργο του πακέτου.

Για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο κάποιες από αυτές που θα συνταξιοδοτηθούν στα 63 μετά από 45 χρόνια συμμετοχής, λαμβάνοντας και υπόψη τις περιόδους ανεργίας που αναμένεται να περάσουν.

(Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τη Β.Μ. μαθήτρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, η οποία επέλεξε το TPP για την ετήσια πρακτική άσκηση σε εργασιακούς χώρους που εφαρμόζει το σχολείο της) 

Με πληροφορίες από τη Welt.