Το κείμενο των 33 σελίδων, περίληψη της πλήρους έκθεσης που θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν κατά 40 με 70%, σε σχέση με το 2010, προκειμένου να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας το όριο των δύο βαθμών, στο οποίο έχει καταλήξει η διεθνής κοινότητα.
 
Και για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει «μαζική μετάβαση» της ανθρωπότητας στις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, όπως είναι η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια ή ακόμα και τα ορυκτά καύσιμα με συστήματα κατακράτησης και αποθήκευσης του άνθρακα.
 
«Το κόστος δεν φτάνει σε ύψη που θα έφερναν μεγάλη αναταραχή στα οικονομικά συστήματα. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει» δήλωσε στο Associated Press ο Ραχέντρα Παχάουρι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα του ΟΗΕ (IPCC). 
 
Το κείμενο, ο τρίτος και τελευταίος τόμος της επικαιροποιημένης έκθεσης της IPCC για το κλίμα, αφορά αποκλειστικά τις προσπάθειες μετριασμού της παγκόσμιας θέρμανσης. Ο πρώτος τόμος εστιαζόταν στα αίτια και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και ο δεύτερος προειδοποιούσε για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός θερμότερου κόσμου.
 

Φόροι άνθρακα
 

Την Παρασκευή, δύο μέρες πριν από τη δημοσίευση της περίληψης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τους υπουργούς Οικονομικών όλου του κόσμου να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή με οικονομικές πολιτικές όπως οι φόροι άνθρακα.
 
Η νέα διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο, προβλέπεται να οριστικοποιηθεί στη σύνοδο του Παρισιού το 2015.