Αίσθηση προκάλεσαν έχουν προκαλέσει στα Σκόπια οι καταγγελίες του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSΜ), Ζόραν Ζάεβ, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, την περίοδο 2003-2004 κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αναμείχθηκε σε σκάνδαλο που αφορούσε την πώληση της τράπεζας Makedonska Banka στον αμφιλεγόμενο Σέρβο επιχειρηματία Γιόβιτσα Στεφάνοβιτς, από την οποία έλαβε «μίζα» 1,5 εκατ. ευρώ.
Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες αυτές της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για χονδροειδή ψέματα και για φαντασιώσεις του Ζόραν Ζάεβ.
Σήμερα το όλο θέμα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, καθώς ο Ζόραν Ζάεβ έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες από την περίοδο εκείνη, τις οποίες όπως είπε παρέδωσε στο SDSM κάποιος «συνειδητοποιημένος πολίτης».
Από τις τέσσερις συνολικά συνομιλίες που ο αρχηγός του SDSΜ έδωσε στη δημοσιότητα, στις δύο φέρεται να ακούγεται η φωνή του Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος ενημερώνεται αρχικά από συνεργάτη του για τις διαπραγματεύσεις με τον Σέρβο επιχειρηματία και στη συνέχεια του δίνει οδηγίες για το πως να «κλείσει» η συμφωνία για την πώληση της «Makedonska Banka». Στις άλλες δύο συνομιλίες φέρεται να ακούγονται οι φωνές του Σέρβου επιχειρηματία και του συνεργάτη του κ.Γκρούεφσκι, οι οποίοι συμφωνούν για το ποσό και τον τρόπο καταβολής των χρημάτων σχετικά με τη μεταβίβαση της «Makedonska Banka».
Από τις συνομιλίες αυτές φέρονται να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για ανάμειξη του Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε ο Σέρβος επιχειρηματίας να αποκτήσει το 51% της «Makedonska Banka» έναντι 2,4 εκατ. ευρώ. Η «συμφωνία» που επιτεύχθηκε, όπως καταγράφεται στις συνομιλίες, προβλέπει ότι ο Σέρβος επιχειρηματίας θα καταβάλει 900.000 ευρώ «νόμιμα» σε λογαριασμούς εταιρειών που κατείχαν τότε το 51% των μετοχών της τράπεζας και άλλο 1,5 εκατ. ευρώ στο «χέρι», σε συνεργάτη του Ν.Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με το SDSM, ο Σέρβος επιχειρηματίας εξαγόρασε την Makedonska Banka καταβάλλοντας 900.000 ευρώ σε λογαριασμούς τεσσάρων offshore εταιρειών και άλλων δύο εταιρειών από την ΠΓΔΜ, οι οποίες ελέγχονταν από τον Νίκολα Γκρούεφσκι και κατείχαν το 51% της τράπεζας.
Το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, σε γραπτή αντίδρασή του για τις συνομιλίες που έδωσε στη δημοσιότητα το SDSM αναφέρει ότι αυτές αποτελούν «προϊόν μοντάζ» και σημειώνει ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα καταθέσει αγωγή κατά του Ζόραν Ζάεβ για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή. Το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι συμπληρώνει ότι οι καταγγελίες του Ζόραν Ζάεβ αφορούν το 2003, όταν το VMRO-DPMNE ήταν στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση βρισκόταν το SDSM, με πρωθυπουργό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, «μέντορα» του Ζόραν Ζάεβ.
Το VMRO-DPMNE, στην ίδια αντίδρασή του, υπογραμμίζει ότι ο Ζόραν Ζάεβ και η αντιπολίτευση καταφεύγουν σε ανυπόστατους ισχυρισμούς και ψέματα, ελπίζοντας να κερδίσουν κάποιες ψήφους στις «διπλές» εκλογές της 27ης Απριλίου (β΄γύρος των προεδρικών εκλογών και πρόωρες βουλευτικές εκλογές) ώστε να διασωθούν από το διαφαινόμενο «ναυάγιο» τους σε αυτές.
H Makedonska Banka ήταν κρατική τράπεζα στην ΠΓΔΜ και μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα. Το 2001, κατά την περίοδο ιδιωτικοποίησής της, πέρασε με μάλλον αδιαφανείς διαδικασίες στα χέρια στελεχών του VMRO-DPMNE, το οποίο βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Υπουργός Οικονομικών την περίοδο εκείνη ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η μεταβίβαση της «Makedonska Banka» στον αμφιλεγόμενο Σέρβο επιχειρηματία Γιόβιτσα Στεφάνοβιτς ολοκληρώθηκε το 2004, όταν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρισκόταν η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) με πρωθυπουργό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Το 2007 η Makedonska Banka κήρυξε πτώχευση. Ο Ζόραν Ζάεβ ισχυρίστηκε ότι η πτώχευση της «Makedonska Banka» το 2007, όταν ο Γκρούεφσκι ήταν ήδη πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αποτέλεσε προσπάθεια για να εξαφανιστούν τα ίχνη του «εγκλήματος» σχετικά με τη «μίζα» 1,5 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με την αντιπολίτευση έλαβε ο κ. Γκρούεφσκι και το κόμμα του για τη μεταβίβαση της τράπεζας στον Σέρβο επιχειρηματία.