Πιο συγκεκριμένα, το 88% των Ελλήνων απαντά θετικά στο ερώτημα «πιστεύετε πως τα τελευταία 5 χρόνια οι συνθήκες εργασίας στη χώρα σας έχουν χειροτερέψει;» την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 57%.

Παράλληλα, το 82% θεωρεί ότι οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι «κακές» (43% στην ΕΕ), ενώ μόλις το 16% θεωρεί ότι είναι «καλές» (53% στην ΕΕ). 

 
Σχετικά με το ωράριο εργασίας, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων εκφράζει σε γενικές γραμμές ικανοποίηση (80% στην ΕΕ), ενώ δυσαρέσκεια εκφράζει το 36% (19% στην ΕΕ).

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής;», «δυσαρεστημένοι» δηλώνουν το 52% των Ελλήνων (25% στην ΕΕ) και «ικανοποιημένοι» το 48% (74% στην ΕΕ).

 
Στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές είστε ικανοποιημένοι από τις σημερινές εργασιακές συνθήκες στη χώρα σας;», αρνητικά απαντά το 62% των Ελλήνων (23% στην ΕΕ) και θετικά το 38% (77% στην ΕΕ).

Μετά τους Έλληνες το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης καταγράφεται από τους Ισπανούς (53%).

 
Σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συνθήκες εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες, στο ερώτημα «ζητήθηκε η γνώμη σας για αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας ή/και τις συνθήκες εργασίας;» θετικά απαντά το 45% των Ελλήνων (54% στην ΕΕ) και αρνητικά το 55% (45% στην ΕΕ).
 
Στην ερώτηση «ενημερωθήκατε για την κατάσταση της εταιρείας σας ή του οργανισμού σας όσον αφορά στην χρηματοοικονομική κατάσταση και στο μέλλον της, συμπεριλαμβανομένης πιθανής αναδιάρθρωσης;», θετικά απάντησε το 51% των Ελλήνων (63% στην ΕΕ) και αρνητικά το 48% (36% στην ΕΕ).
 
Ακόμη, το 56% των Ελλήνων (51% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ο κυριότερος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας είναι η έκθεση στο άγχος, το 27% επισημαίνει τις επαναληπτικές κινήσεις ή τις κουραστικές στάσεις του σώματος (28% στην ΕΕ) και το 17% τους κινδύνους ατυχημάτων ή σοβαρών τραυματισμών (17% στην ΕΕ).
 
Τέλος, το 53% των Ελλήνων δηλώνουν ότι στο χώρο εργασίας τους το προσωπικό δεν ενημερώνεται σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (22% στην ΕΕ), το 51% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας ή των ατυχημάτων στην εργασία (37% στην ΕΕ) και το 76% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προσαρμογή του χώρου εργασίας για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (62% την ΕΕ).
 
Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίες στη χώρα τους καταγράφονται στους Ούγγρους (79%), στους Ισπανούς (76%) και στους Ιταλούς (73%). Επίσης μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης στις συνθήκες εργασίας στη χώρα τους καταγράφουν οι Ισπανοί (86%), οι Ιταλοί (85%), οι Σλοβένοι (84%) και οι Πορτογάλοι (78%).
 
Ως όροι εργασίας θεωρήθηκαν ο χρόνος εργασίας, η οργάνωση της εργασίας, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, η εκπροσώπηση των εργαζομένων και η σχέση με τον εργοδότη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via enet.gr