«Παράθυρο» για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό, που υπολογίζονται σε πάνω από 70.000, ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων
Έως σήμερα, αυθαίρετα σε καταπατημένες εκτάσεις δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε νόμο για τακτοποίηση.
Σύμφωνα με τα «Νέα» πάνω από 70.000 αυθαίρετες κατασκευές που εκτιμάται ότι έχουν ανεγερθεί παράνομα στον αιγιαλό, μπορούν υπό προϋποθέσεις να νομιμοποιηθούν. Η Αττική, η Πελοπόννησος και η Εύβοια έχει μετατραπεί σε άντρο καταπατητών καθώς στις περιοχές αυτές εντοπίζονται τα 4 στα 10 χρονίως καταπατημένα ακίνητα πανελλαδικά.
Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση να τακτοποιήσει αυτά ακριβώς τα ακίνητα δίνοντας τη δυνατότητα στους καταπατητές να τα εξαγοράσουν εφόσον τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή, έως και τις 31-12-2013. Το δικαίωμα εξαγοράς δεν αφορά όσους καταπάτησαν ακίνητα μετά το 1993 καθώς δεν συμπληρώνουν 20ετία.
Για αυτούς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να αποβληθούν από τα παράνομα ακίνητα. Αν και το νομοσχέδιο θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς, δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες.