Εκτάκτως συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι η Ε.Ε. για τη κρίση στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ διαπραγματευτές του ΟΑΣΕ σπεύδουν στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των παρατηρητών του που κρατούνται από φιλορώσους αποσχιστές.

Η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα συνδράμει στην απελευθέρωσή τους. Οι G7 αποφάσισαν  νέες κυρώσεις για τη Μόσχα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θα απαντήσει στρατιωτικά εάν η Μόσχα στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στα ανατολικά της χώρας.

Ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα γερμανική πηγή. 
 
“Ομάδα διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ βρίσκεται καθ΄οδόν προς την περιοχή”, δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το που κατευθύνονται. 
 
Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από χθες από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ. 
 
Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές ότι είναι “κατάσκοποι του ΝΑΤΟ” και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με δικούς τους “κρατούμενους”. 
 
Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας. 
 
“Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δώσει καμία τέτοια (ειρηνευτική) εντολή στους Ρώσους. Όλοι έχουμε ήδη κουραστεί με τα παιχνίδια της Ρωσίας με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αν έρθουν, θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί: θα πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις”. 
 
Από την Ιταλία όπου βρέθηκε σήμερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 
 
 

Έτοιμοι να ανταλλάξουν τους διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τους οποίους κρατούν, με αντάρτες που κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των φιλορώσων αποσχιστών στο Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθείς σχετικά με μια ανταλλαγή κρατουμένων, ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόρ, ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι «η χούντα του Κιέβου έχει τους συναδέλφους και συντρόφους μας γι' αυτό, αν υπάρχει δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι για μια ανταλλαγή».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση των μελών της αποστολής των παρατηρητών είναι καλή.
Ανώτατοι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, δήλωσαν σήμερα πηγές της ΕΕ.

Διατηρώντας την ανωνυμία τους, τρεις πηγές της Ε.Ε. δήλωσαν ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας.
Παράλληλα, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. πρόκειται να προσθέσει νέα ονόματα στη λίστα με τους Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον Λαβρόφ να ζητεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και την απελευθέρωση των ηγετών του «κινήματος διαμαρτυρίας», όπως αποκαλεί τους φιλορώσους αποσχιστές  στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικων, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Τζον Κέρι πως η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ «υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, πριν απ' όλα για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να μπει ένα τέλος στις επιθετικές ενέργειες των υπερθνικιστών του Πράβι Σέκτορ (Δεξιού Τομέα)», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κέρι, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών που το ρωσικό υπουργείο αποκαλεί ηγέτες του «κινήματος διαμαρτυρίας» στη νοτιοανατολική Ουκρανία — μια αναφορά στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν ακόμη προσπάθειες για να επιλυθεί η κατάσταση με τους κρατούμενους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Ανέφερε πως «δημόσιες δομές» που ελέγχουν τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας δεν είχαν ενημερωθεί όπως έπρεπε για τα σχέδια των παρατηρητών να ταξιδέψουν εκεί.