Επτά από τους οκτώ παρατηρητές του ΟΑΣΕ που συνελήφθησαν την Παρασκευή εξακολουθούν να κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Μπαράζ καταλήψεων

Το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας στην Κοστιαντίνιβκα της ανατολικής Ουκρανίας κατέλαβαν φιλορώσοι ένοπλοι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. 
 
Οι ένοπλοι μπήκαν στο κτίριο το πρωί και δεν έχουν εκφράσει αιτήματα, σύμφωνα με το Κίεβο. Παράλληλα, στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρήτες του ΟΑΣΕ, με τους ενόπλους που τους κρατούν να λένε ότι χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να απελευθερωθούν.


 
Τη Δευτέρα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ομάδα περίπου 30 ενόπλων εισέβαλε το πρωί στο τοπικό αρχηγείο της αστυνομία στην Κοστιαντίνιβκα. Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.
 
Λίγο αργότερα, δεύτερο κτίριο στην ίδια πόλη, το κτίριο της δημοτικής διοίκησης, τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφέρειας.
 
Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στη δεύτερη περίπτωση είδε ομάδα περίπου 20 ατόμων που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής.
 

Νέες κυρώσεις

Για «αηδία», την οποία προκάλεσε στη Μόσχα η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, έκανε λόγο ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ τη Δευτέρα.

Κυρώσεις κατά 17 εταιρειών οι οποίες συνδέονται με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και κατά επτά ακόμη Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, σε νέα σειρά τιμωρητικών μέτρων για τις επεμβάσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Εκ των επτά, οι δύο ανήκουν στον στενό κύκλο του προέδρου της Ρωσίας, ενώ όλοι τους αντιμετωπίζουν άμεσο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών τους στις ΗΠΑ, καθώς και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Οι κυρώσεις αφορούν Ρώσους αξιωματούχους και πολυάριθμες εταιρείες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σε αντίποινα για την ανάμειξη της Μόσχας στα εσωτερικά της Ουκρανίας.


«Η ανακοίνωση από την γραμματεία Τύπου του Λευκού Οίκου προκαλεί αηδία», ανέφερε ο κ. Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax και το πρακτορείο Reuters.

Συμπλήρωσε δε ότι το γεγονός «αποδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης από πλευράς των εταίρων μας στην Ουάσιγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία».
Τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν σήμερα στην Πολωνία και τέσσερα βρετανικά στη Λιθουανία στο πλαίσιο μιας αποστολής εποπτείας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Τα τέσσερα γαλλικά Rafale έφτασαν σήμερα στη βάση Μάλμπροκ στη βόρεια Πολωνία, όπως έγινε γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
 
Η αποστολή αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν από τη στάση της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Περίπου 70 γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Μάλμπροκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, τον συνταγματάρχη Ζιλ Ζαρόν.

Guardian: Τα πραγματικά κίνητρα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο ρόλος της Ρωσίας είναι η πιο πολυσυζητημένη πλευρά της ουκρανικής κρίσης όμως τα κίνητρά της δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς. Οι χειρότερες αναλύσεις, σύμφωνα με τον «Guardian», παίρνουν ως δεδομένο ότι «έτσι συμπεριφέρεται η Ρωσία», σαν να ήταν από φυσικού της πιο επιθετική και πιο διατεθειμένη να καταπατήσει τους κανόνες από τα άλλα κράτη. Πρόκειται για ένα βαθιά αντιπαραγωγικό λάθος.
 
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, το μεγαλύτερο διακύβευμα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η αίσθηση που έχει για τον εαυτό της ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο. Η ρωσική ταυτότητα είναι συνδεδεμένη με την ισχύ. Επειδή όμως η Ρωσίαέχει μικρή οικονομική βάση, μειούμενο πληθυσμό και συνεχιζόμενα προβλήματα ασφαλείας στα σύνορά της _ άρα δεν μοιάζει τόσο καθιερωμένη όσο άλλα ισχυρά κράτη ούτε τόσο δυναμική οικονομικά όσο οι αναδυόμενες δυνάμεις _ της απομένουν τρία πράγματα για να αντλεί ισχύ: το καθεστώς μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το πυρηνικό οπλοστάσιο και η θέση της ως κυρίαρχο κράτος στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
 
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, η Ρωσία βρίσκεται υπό πίεση και στα τρία αυτά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο και στο Ιράκ και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 υπονόμευσε το ΣΑ του ΟΗΕ. Τα σχέδια των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα μοιάζουν να απειλούν την πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας. Τέλος οι προσπάθειες του Τζορτζ Μπους για την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008 αποτέλεσαν σοβαρή πρόκληση για το κύρος της Ρωσίας στην περιοχή. Το 2013, παρόμοια απειλή αποτέλεσε η προοπτική υπογραφής συμφωνιών σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία.
 
Όπως και με τη Γεωργία το 2008, η Ρωσία μεταχειρίζεται πολιτικά και στρατιωτικά μέσα για να διακόψει την πορεία της Ουκρανίας προς έναν δυτικό θεσμό. Το 2008 η ρωσική εισβολή στη Γεωργία και η αναγνώριση ως ανεξάρτητων των αποσχισθέντων Αμπχαζία και Νότια Οσετία μπλόκαραν την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
 
Το 2014, η απορρόφηση της Κριμαίας και οι ενέργειες του ρωσικού στρατού σημαίνουν ότι μια εδαφικά ακέραιη Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να προσεγγίσει την ΕΕ ενώ η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ακόμη πιο απόμακρη.
 
Οι ερμηνείες της ουκρανικής κρίσης ως υποκινούμενης από την Ρωσία προκειμένου να υφαρπάξει ιμπεριαλιστικά την ουκρανική γη είναι λανθασμένες.
 
Η Ρωσία είχε άλλα κίνητρα στην αρχή της κρίσης: να εμποδίσει την πορεία του σημαντικότερου γείτονά της προς τους δυτικούς θεσμούς. Γι' αυτό έπεισε την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς να κάνει πίσω στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό πυροδότησε διαδηλώσεις που έριξαν την ουκρανική κυβέρνηση ενώ η ακραία φιλοδυτική και αντιρωσική κυβέρνηση που τη διαδέχθηκε αποτέλεσε μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για τα συμφέροντα της Μόσχας.
 
Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν, και παραμένουν, μια προσπάθεια να περισωθεί το ρωσικό κύρος σε μια κρίση την οποία η Μόσχα βοήθησε να ξεσπάσει αλλά δεν επιθυμούσε.