Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να παρουσιαστούν, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κων. Καραμανλής», την Παρασκευή (σ.σ. αρχικώς είχε οριστεί η Τετάρτη) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος και ηγήθηκε επιτροπής που επεξεργάστηκε λίστα 31 θέσεων. 

Παρότι η διαδικασία μπορούσε να ξεκινήσει από τον περσινό Μάιο (σ.σ. το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει…την αλλαγή του πέντε χρόνια από την τελευταία Αναθεώρηση, η οποία έγινε το 2008) ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή, γράφει το capital.gr, για δύο λόγους:

 
Πρώτον, για να την εντάξει στην προεκλογική φαρέτρα.
 
Δεύτερον, για να εμφανίσει τις εξελίξεις στην οικονομία και τις θεσμικές αλλαγές ως “πακέτο” που θα οδηγήσουν -κατά το επιτελείο του- στη “Νέα Ελλάδα”.

Όπως αναφέρει το vima.gr, στο φάκελο του κ. Σαμαρά περιλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 250 ή 200 με επικρατέστερο σενάριο το πρώτο, ενώ επίσης κυριαρχούν μεταξύ άλλων οι εξής προτάσεις, τις οποίες είχε επεξεργαστεί η επιτροπή της ΝΔ υπό τον κ. Αβραμόπουλο πριν δυο χρόνια:

 
*θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή,
 
*αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας,
 
*θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, 
 
*επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,
 
*ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,
 
*κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών,
 
*αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών,
 
*πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,
 
*κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή,
 
*καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής,
 
*ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου,
 
*ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο,
 
*θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής,
 
*κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών,
 
*ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου,
 
*ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων,
 
*αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία,
 
*πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό,
 
*θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τονίζεται δεικτικά ότι: «Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων”.
 
Αφού επισημαίνει ότι η αναθεωρητική πρωτοβουλία προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική-θεσμική συναίνεση, η Χαριλάου Τρικούπη ζητά να ανοίξει η σχετική συζήτηση μετά τις ευρωεκλογές. Διότι “τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής  συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος”.