Ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος πλέον είναι να μην επεκταθούν οι ταραχές και σε άλλες επαρχίες της χώρας, στα ανατολικά και νότια.

Φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει πολυάριθμα κυβερνητικά κτήρια στις δύο επαρχίες, ενώ έχουν συλλάβει ως ομήρους και διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Τουρτσίνοφ τόνισε επίσης ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακό συναγερμό υπό τον κίνδυνο εισβολής της Ρωσίας με στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να δηλώσω ευθαρσώς ότι αυτή τη στιγμή οι δομές ασφαλείας δεν έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν την τάξη στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά από συνάντησή του με περιφερειακούς κυβερνήτες.


Παραδέχθηκε μάλιστα ότι τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στις δύο περιοχές, τα οποία είναι επιφορτισμένα, με την προστασία των πολιτών, έχουν «παραλύσει».

«Κάτι περισσότερο, μερικές από τις μονάδες εκεί συνεργάζονται με τις τρομοκρατικές ομάδες ή τις βοηθούν», πρόσθεσε.

«Σκοπός μας είναι να σταματήσουμε την εξάπλωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας πρώτα απ’ όλα στις επαρχίες του Χαρκόβου και της Οδησσού», κατέληξε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αποτελούν απόδειξη ότι «η απειλή έναρξης ενός πολέμου από πλευράς Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι πραγματική».

Στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσουν στο κεντρικό Κίεβο οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τη νύχτα της Τετάρτης, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, μετά από νέα προειδοποίηση του μεταβατικού προέδρου της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ για κίνδυνο εισβολής της Ρωσίας.

Με δήλωσή της, η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας προειδοποιεί τους κατοίκους ότι «φάλαγγες βαρέος οπλισμού θα κινηθούν εντός της πόλης» και θα διεξαγάγουν γυμνάσια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Τουρτσίνοφ επιβεβαίωσε εκ νέου την Τετάρτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό, λόγω του κινδύνου για μια χερσαία ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Χθες το βράδυ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου μεταξύ ακροδεξιών ομάδων και της πολιτοφυλακής.