Τουλάχιστον ένας καθηγητής βρίσκεται μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών εναντίον του σχολείου Άιν Τζάλουτ, στη συνοικία Ανσάρι, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η αεροπορία εξαπέλυσε τις δύο επιδρομές με διαφορά 10 λεπτών, εξήγησαν αντάρτες οι οποίοι βρίσκονται στο Χαλέπι, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους με το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω του Διαδικτύου.


Οι αντάρτες μετέδωσαν ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται σοροί παιδιών βαλμένες στη σειρά μέσα σε γκρίζους σάκους, πολλοί εκ των οποίων είναι γεμάτοι αίματα.
Μέχρι στιγμής η συριακή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο για την επίθεση.

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατηγόρησε το καθεστώς ότι εξαπολύει «χωρίς καμιά διάκριση» βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους συχνά χάνουν την ζωή τους άμαχοι.
Σφοδρές συγκρούσεις εκτυλίσσονται στο Χαλέπι, ένα από τα σημαντικότερα πεδία των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.

100 νεκροί χθες στη Χομς

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι, από τους οποίους σχεδόν οι 80 ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διπλή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Τρίτη σε συνοικία της Χομς, τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι ακραίοι ισλαμιστές αντάρτες του Μετώπου Αλ Νούσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Πρόκειται για την πλέον φονική επίθεση του είδους στην πόλη της κεντρικής Συρίας από την αρχή της σύγκρουσης, πριν από τρία χρόνια, κάτι το οποίο συνιστά κλιμάκωση εκ μέρους των ανταρτών ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές που οργανώνονται από το καθεστώς της Δαμασκού.


Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ανάληψη της ευθύνης από πλευράς του Μετώπου Αλ Νούσρα.
 

«Επιβεβαιώνεται η χρήση χημικών όπλων»


Επιβεβαίωση των υποψιών για χρήση χημικών όπλων μέσω ελέγχων σε δείγματα εδάφους στη Συρία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, σε δημοσίευμά της.

Τα δείγματα συνέλεξαν ειδικά εκπαιδευμένα άτομα και ανέλυσε ειδικός χημικών όπλων.

Ο έλεγχος έδειξε χρήση αερίων χλωρίνης και αμμωνίας.


Τα δύο υλικά  χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών ή άλλων αερίων.

Η χρήση τους, όμως, απαγορεύεται από το Πρωτόκολλο της Γενεύης, στο οποίο η
Συρία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Οι επιθέσεις φέρονται να πραγματοποιήθηκαν με ελικόπτερο. Μόνον ο συριακός στρατός έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί από αέρος κι έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται σαφές ότι η χρήση έγινε από την κυβερνητική πλευρά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λόγο για ανάγκη άμεσης διερεύνησης του ζητήματος, μετά το δημοσίευμα της Telegraph.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για άμεση ανάγκη ειδικής ερευνητικής αποστολής στη Συρία από πλευράς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).