Όπως μεταδίσει το Russia Today, μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιεί ο στρατός της Ουκρανίας στη Μαριούπολη και την Κονσταντίνοβκα που έχουν καταληφθεί από φιλορώσους αντάρτες.

 
Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές, ενώ τα στρατεύματα έχουν περικυκλώσει ένα διοικητικό κτίριο που έχει καταληφθεί από φιλορώσους αντάρτες. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και καίνε λάστιχα.
 
«Ειδικές δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της πόλης. Από εκεί ρίχνουν προειδοποιητικές βολές», ανέφερε στο RT ο Mikhail Krutko μέλος των δυνάμεων αυτοάμυνας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 300 πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. 
 
Οι δρόμοι μετατράπηκαν και πάλι σε πεδίο μάχης, ενώ σε εξέλιξη και δεύτερη επέμβαση του ουκρανικού στρατού στην Κονσταντίνοβκα, επαρχία του Ντόνετσκ. 

 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ουκρανικά τεθωρακισμένα έφτασαν στα πρώτα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι Ρώσοι στα περίχωρα της πόλης και υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγές πυρών και δύο τραυματίες. 
Νωρίτερα, σε πολλά οδοφράγματα υψωμένα από λάστιχα αυτοκινήτων οι ρωσόφωνοι έβαλαν φωτιά ενώ στην πόλη ακούγονταν πυροβολισμοί.
 
Ομάδα ρωσόφωνων πυρπόλησε επίσης ιδιωτική τράπεζα Ουκρανού ολιγάρχη.

Η επέκταση των συγκρούσεων άφησε σε δεύτερη μοίρα τις ελπίδες από την απελευθέρωση χθες των παρατηρητών του ΟΑΣΕ οι οποίοι κρατούνταν από τους αυτονομιστές.


«Φανταστείτε ότι χθες βράδυ ήμασταν ακόμα εν μέσω ανταλλαγής πυρών και τώρα συναντούμε τις οικογένειές μας, κάτι που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο γερμανός συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τα επτά μέλη της αποστολής έφθασαν χθες βράδυ στο Βερολίνο, με γερμανικό αεροσκάφος το οποίο προηγουμένως είχε προσγειωθεί στο Κίεβο για να αφήσει τους τέσσερις ουκρανούς συναδέλφους τους. Οι παρατηρητές κρατούνταν επί οκτώ ημέρες από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι αρχικά τους αποκαλούσαν «αιχμαλώτους πολέμου» και μετά «καλεσμένους» απορρίπτοντας τον όρο «όμηροι».


 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των παρατηρητών. Ωστόσο ο κ. Κέρι απηύθυνε έκκληση για «περαιτέρω πρόοδο προκειμένου να μειωθεί η ένταση» στη χώρα. «Είναι σημαντικό η Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές και να βοηθήσει ώστε όσοι έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να απομακρυνθούν από αυτά», πρόσθεσε.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας: «Το καθεστώς του Κιέβου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ «οφείλουν να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να το αναγκάσουν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις του», προσέθεσε.

Παράνομες στρατιωτικές οργανώσεις από την περιοχή Transdniestria της Μολδαβίας σε συνεργασία με ρωσικές ομάδες είναι υπεύθυνες για τα αιματηρά επεισόδια στην Οδησσό, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία SBU.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία οι παράνομες μολδαβικές στρατιωτικές οργανώσεις προέρχονται από την περιοχή της Τσανσντνιέστρια, η οποία βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας και απέχει περί των 100 χιλιομέτρων από την Οδησσό.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν υποστηρίξει ότι υπήρξε «έξωθεν» παρουσία στις συγκρούσεις που συνέβησαν στην Οδησσό.