Τα ξημερώματα της Τετάρτης, το Σλαβιάνσκ -που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων- ήταν ουσιαστικά περικυκλωμένο από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα τόσο με τα όσα αναφέρει το Κίεβο όσο και με τα όσα αναφέρουν οι φιλορώσοι. 

 
Σύμφωνα με αναφορές φιλορώσων στα ρωσικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δύο εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης.

 

Μέσα στη Μαριούπολη τα κυβερνητικά στρατεύματα

Το πρωί της Τετάρτης, ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του υπό κατάληψη δημαρχείου της Μαριούπολης έπειτα από συγκρούσεις με τους φιλορώσους καταληψίες.
 
Η ανακατάληψη, σημειώνει το Reuters, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν αλλά και η φιλορωσική πλευρά είχε μιλήσει για συγκρούσεις και πυροβολισμούς στην πόλη τις ώρες πριν την φερόμενη ανακατάληψη.
 

Αποβολή του Κ.Κ. Ουκρανίας από τη Ράντα

Την αποβολή του Κομμουνιστικού κόμματος από την αίθουσα του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, ψήφισαν ομόφωνα οι βουλευτές της Ράντα, μεταδίδει το Euronews. Αιτία θεωρήθηκε η εμπρηστική ομιλία του ηγέτη του Κομμουνιστικού κόμματος, στην οποία υπεραμύνθηκε των αποσχιστικών τάσεων που εμφανίζονται στη χώρα.

Μιλώντας για την πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το καθεστώς στο οποίο τελεί η χώρα, ο εκτελών χρέη αναπληρωτή της προεδρίας, Αντρί Σεντσένκο, είπε:''Τα μέλη του κοινοβουλίου δεν υποστήριξαν την πρόταση της κυβέρνησης και ο λόγος είναι ότι τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να διεξάγονται υπό την απειλή όπλων''.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο επικεφαλής για θέματα ασφάλειας της χώρας και ο υπουργός άμυνας. Αμφότεροι δήλωσαν πως το Κίεβο δεν σκοπεύει να να ξεκινήσει μαζικές επιχειρήσεις στη ανατολική και βόρειο Ουκρανία και πως λειτουργεί με γνώμονα την προστασία των πολιτών.

Νέο δόγμα από το ΝΑΤΟ

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε ότι το κλίμα σύγκρουσης με τη Ρωσία επιβάλει την εξέταση εγκατάστασης μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.
 
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής μόνιμων δυνάμεων στις χώρες-μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ο Μπρίντλοβ απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε».
 
Η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο, και μέχρι τότε, είπε ο Μπρίντλοβ, τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να εξετάσουν «δυσκολότερα ζητήματα» για την παρουσία της Συμμαχίας στην Ευρώπη και «την ετοιμότητά της», ενώπιον της αλλαγής που σηματοδοτεί ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίχθηκε η κατάσταση στην Κρίμαία.