“Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την 11η Μαΐου”, δήλωσε ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, συμπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. 
 
Ο Ντένις Πουσίλιν, επίσης εκ των ηγετών των αυτονομιστών, είπε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα σε ψηφοφορία.

 
“Μόλις ψηφίσαμε στο Συμβούλιο του Λαού. Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε κατά 100%. 
 
“Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την 11η Μαΐου”, δήλωσε ο Πουσίλιν σε δημοσιογράφους. Ταυτόσημη ήταν η ανακοίνωση των αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ. 
 

Δημοσκόπηση: Ενιαία και αδιαίρετη χώρα ζητεί το 77%

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών, ακόμη και στις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες, επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει ενωμένη και αδιαίρετη, παρά την φιλορωσική ανταρσία σε σειρά περιφερειών, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.


Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, δημοσιεύθηκαν ενώ οι φιλορώσοι αποσχιστές εξετάζουν το κατά πόσο θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα την Κυριακή, αψηφώντας το κάλεσμα του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.

Ρωσία: O ουκρανικός στρατός έχει συγκεντρώσει 15.000 άνδρες στα σύνορα

 
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει 15.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών και κάλεσε τη Δύση να πάψει να «παραπληροφορεί κυνικά» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή.
 
«Η συγκέντρωση (ανδρών) των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ένας σχηματισμός ουκρανικών στρατευμάτων που αριθμεί 15.000 άνδρες έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της περιοχής των συνόρων», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Δεν κάνει διάλογο με «τρομοκράτες» το Κίεβο

Την ετοιμότητα του Κιέβου να προβεί σε διάλογο με κόμματα και αξιωματούχους των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν θα συνομιλήσει με «τρομοκράτες». 

Το Κρεμλίνο κάλεσε χθες κυβέρνηση και αυτονομιστές στα ανατολικά να ξεκινήσουν διάλογο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μία αναδίπλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, που υποδηλώνει ότι οι διεθνείς πιέσεις στη Μόσχα έχουν αποτέλεσμα. 

«Η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ένας εθνικός διάλογος σε πλήρη κλίμακα με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων, εκπροσώπων του ανατολικού τμήματος της χώρας και του λαού. Ωστόσο, ο διάλογος με “τρομοκράτες” είναι αδύνατος και αδιανόητος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία αρνείται ότι υποκινεί τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι φιλορώσοι υπερασπίζονται απλώς τα δικαιώματά τους έναντι πιθανών επιθέσεων από τη φιλοδυτική κυβέρνηση.