Προκλητική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμέα.
 
«Αυτό το ταξίδι είναι προκληκτικό και περιττό, η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία» είπε, ενώ αναφερόμενος στην προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν «τα παράνομα βήματα της Ρωσίας».
 
Σε ανάλογο μήκος κύματος νωρίτερα, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έκανε λόγο για «ανάρμοστη» επίσκεψη.
«Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη», δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.
 
«Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
 

«Αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια»
 

Κατά την επίσκεψή του πάντως ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Σεβαστούπολης, πως η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία «αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια». Nωρίτερα, είχε επιθεωρήσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία αποκαθιστά τη ρωσική αλήθεια, είπε στο πλήθος στην κεντρική πλατεία της Σεβαστούπολης, σφίγγοντας τα χέρια ρωσόφωνων.
 
«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στη μνήμη των προγόνων μας» πρόσθεσε.
 
Η επίσκεψη συνεχίστηκε με τον Πούτιν να παρίσταται σε συναυλία στην Κριμαία διαμηνύοντας πως «τα δικαιώματα των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
 
«Μεταχειριζόμαστε όλες τις χώρες, όλες τους λαούς με σεβασμό. Σεβόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά τους και συμφέροντά τους. Αλλά ζητούμε επίσης όλοι να μεταχειρίζονται τα νόμιμα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε.
 
Η εορταστική ημέρα του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεκινήσει με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση των τελευταίων ετών για τη νίκη της Σοβετικής Ένωσης και την ήττα των ναζί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.