Εντωμεταξύ, στο Κίεβο αναμένεται τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ την ίδια μέρα η Ε.Ε, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Την Παρασκευή ομάδα περίπου 60 ατόμων, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα της τοπικής αστυνομίας στη Μαριούπολη. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 20 ρωσόφωνοι και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.
 
Οι κάτοικοι της περιοχής, παρά τις επιθέσεις και το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν για αναβολή, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
 
 

Επίσκεψη στην Κριμαία
 

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις Κιέβου και Δύσης, στην επίσκεψη του Βλ. Πούτιν στην Κριμαία την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου της ήττας των ναζιστών, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. 
 
Η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία αποκαθιστά τη ρωσική αλήθεια, είπε στο πλήθος στην κεντρική πλατεία της Σεβαστούπολης, σφίγγοντας τα χέρια ρωσόφωνων -που κατά το Κρεμλίνο απελευθερώθηκαν από τους φασίστες που είχαν καταλάβει τη χερσόνησο.
 
«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας» διατράνωσε.
 
Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου ελλιμενίζεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.


Δεν γιόρτασαν στο Κίεβο
 

Στο Κίεβο, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Οργανώθηκε σεμνή τελετή σε πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. «Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στον φασισμό. Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία» είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
 
Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.