Ο Μπ. Ομπάμα παρέστη πάντως στην τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι το μουσείο αποτελεί «ιερό τόπο επούλωσης τραυμάτων και ελπίδας».

Ο αμερικανός πρόεδρος συνέκρινε τον αμερικανικό λαό με «τον μεγάλο τοίχο και τα θεμέλια» του Μουσείου, λέγοντας: «Τίποτα δεν μπορεί να μας διαλύσει. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε ως Αμερικανοί».

Ωστόσο συγγενείς θυμάτων που έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους για το γεγονός ότι λείψανα που βρέθηκαν στα συντρίμμια θα εκτεθούν στο Μουσείο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Επιπλέον, μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας καταγγέλλουν ότι βίντεο για την Αλ Κάιντα δεν διαφοροποιεί αρκετά τους τρομοκράτες από το σύνολο των μουσουλμάνων.

 

Προσωπικά αντικείμενα 
 

Το Εθνικό Μουσείο Μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει χιλιάδες προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν  στην τρομοκρατική επίθεση το 2001, καθώς και τμήματα των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
 
Στην τελετή για τα εγκαίνια του Μουσείου παρευρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
 
Ο Μ. Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι το Μουσείο αποτελεί «υπενθύμιση σε μας και σε όλες τις μελλοντικές γενιές ότι η ελευθερία κουβαλά βαριά ευθύνη».
 
Εκτός από τον Μπλούμπεργκ, παρών ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης την εποχή των επιθέσεων, Ρούντι Τζουλιάνι, ο νυν δήμαρχος Μπιλ ντε Μπάζιο και ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
 
Το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου είναι υπόγειο και θα ανοίξει επισήμως τις πύλες του στις 21 Μαΐου.