Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα το υπουργείο διέψευσε δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι υπάρχει αναδρομική φορολόγηση υπεραξίας για όσους ξένους επενδυτές αγόρασαν ελληνικά ομολόγα από τις αρχές του έτους.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή και «οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

 
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη καταγράφηκαν μαζικές πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει ότι εγκύκλιος του ελληνικού ΥπΟικ κυκλοφόρησε στο γερμανικό χρηματιστήριο και έκανε λόγο για αναδρομική φορολόγηση στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Η εν λόγω εγκύκλιος ζήτησε από όλους τους αλλοδαπούς που έπαιξαν ελληνικά ομόλογα την τελευταία διετία και αποκόμισαν κεφαλαιακά κέρδη να δηλώσουν “παρών” στην ελληνική εφορία προκειμένου είτε να καταβάλλουν φόρο είτε να απαλλαγούν νόμιμα από αυτόν.
 
Άλλοι traders ωστόσο, που μίλησαν σε ξένα πρακτορεία, αποδίδουν μέρος του «ξεπουλήματος» των ελληνικών τίτλων στις πολιτικές ανησυχίες.