«Καθώς τιμούμε την ιστορική επέτειο, πρέπει οι ίδιοι να δεσμευτούμε στον μακροχρόνιο αγώνα για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού σε κάθε τους μορφή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα. 
 
«Και έχουμε στον νου μας ότι η αλλαγή δεν επήλθε μέσα σε μια μέρα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πανεθνικό κίνημα ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του πολιτικού δικαιώματος για όλα τα παιδιά του Θεού» πρόσθεσε.
 
Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, τον Μάιο του 1954, ελήφθη μετά από μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι γονείς των παιδιών που φοιτούσαν σε «ειδικά» σχολεία στην πρωτεύουσα του Κάνσας, Τοπίκα. 
 
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου καταργήθηκε η νοοτροπία του «χωριστά αλλά ίσοι», που επέτρεπε σε κοινότητες και επιχειρήσεις να διατηρούν χωριστές εγκαταστάσεις για λευκούς και μαύρους.
 
Ωστόσο, πολλές κοινότητες απέρριψαν τη δικαστική απόφαση, ενώ στον νότο κάποιοι αξιωματούχοι προτίμησαν να κλείσουν τα σχολεία παρά να μπορούν να φοιτούν ταυτόχρονα μαύροι και λευκοί μαθητές.
 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα κατάφερε σημαντικές νίκες. Οι μαζικές διαδηλώσεις που κίνησαν το ενδιαφέρον ολόκληρης της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί ο φυλετικός διαχωρισμός σε κάθε δημόσιο χώρο και να δοθούν ίσα πολιτικά δικαιώματα σε όλους.