Όπως έγινε γνωστό, ανασύρθηκαν οι σοροί άλλων δύο ανθρακωρύχων. 

«Η αποστολή διάσωσης τερματίσθηκε, δεν υπάρχει πλέον κανένας ανθρακωρύχος στις στοές του ορυχείου» ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή.

Η τραγωδία στο ανθρακωρυχείο κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Τουρκία, με τα συνδικάτα να είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι προηγουμένως κρατικές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Στο στόχαστρο μπήκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δέχεται εντονότατες επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου ανακοίνωσετην Παρασκευή ότι δεν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά της κι ότι τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας.

«Αισθάνομαι άσχημα. Λυπούμαι πολύ. Από νομικής πλευράς, πραγματοποιήσαμε τα μέγιστα στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Αλπ Γκουρκάν, πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ορυχείου.

Ο ίδιος είπε ότι ο νόμος για τα ορυχεία στην Τουρκία δεν προβλέπει την ύπαρξη δωματίων ασφαλείας σε αυτά, αλλά ότι η εταιρεία του κατασκεύαζε ένα στο ορυχείο στη Σόμα, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα και το οποίο βρίσκεται 230 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης.

Την Πέμπτη, το τουρκικό πρακτορείο DHA, επικαλούμενο διασώστες, μετέδωσε ότι 14 από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν.

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε με τη βία την Παρασκευή το απόγευμα και με τη χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων τους περίπου 10.000 ανθρώπους που διαδήλωναν στη Σόμα καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων.