Φοιτητές έχουν καταλάβει από την Παρασκευή τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στην τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα
Η κατάληψη ξεκίνησε από μία απλή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις σχέσεις ανάμεσα στη Σχολή και την εταιρεία που εκμεταλλευόταν το ορυχείο.
Ηδη η διαμαρτυρία τους απέδωσε καρπούς, καθώς το Πολυτεχνείο ανακοίνωσε όυι διέκοψε τις σχέσεις της με τους ιδιοκτήτες του Soma Komur, που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
“Η Σχολή είναι συνεργός στον θάνατο των ανθρακωρύθχων. Η εταιρεία είχε οργανώσει εδώ ένα σεμινάριο δύο εβδομάδες πριν από την καταστροφή. Δεν θα εγκαταλείψουμε το κτίριο πριν οι υπεύθυνοι λογοδοτήσουν”, δήλωσε ο Ορκούν, ένας φοιτητής.
Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε σήμερα 18 άτομα, ανάμεσά τους και στελέχη της εταιρείας που θεωρούνται ύποπτα για αμέλεια στην εφαρμογή των κανόνων ασφαελίας στο ορυχείο της Σόμα.
Ομως οι φοιτητές έχουν και άλλες απαιτήσεις. Ανάμεσά τους την παραίτηση του Ορχάν Κουράλ, καθηγητή Μεταλλουργίας στο πανεπιστήμιο, ο οποίος δήλωσε ότι όσοι πεθαίνουν από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα έχουν έναν “ωραίο θάνατο”.
Στη συνέχεια ο Κουράλ ζήτησε συγγνώμη, δηλώνοντας ότι απλώς προσπάθησε να εξηγήσει επιστημονικά τα αποτελέσματα του μονοξειδίου του άνθρακα, που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρακωρύχων στο φονικότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας.
Η κατάληψη της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών όμως στρέφεται και κατά της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται ότι κάλυψε το γεγονός ότι η κούρσα για το κέρδος γίνεται εις βάρος της ασφάλειας στα ιδιωτικοποιημένα ορυχεία της Τουρκίας.
“Η φωτιά της Σόμα θα κάψει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης”, γράφει ένα σύνθημα σε τοίχο της σχολής.
Ο τούρκος πρωθυπουργός, όπως και η εταιρεία Soma Komur Isletmeleri έχουν αρνηθεί ότι υπήρξε αμέλεια. Δεσμευόμενος ότι “θα χυθεί άπλετο φως” στα αίτια του δυστυχήματος, ο Ερντογάν απέδωσε την καταστροφή αυτή στη μοίρα.
Το γεγονός ότι οι επιθεωρητές που ελέγχουν την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία πληρώνονται από τις ίδιες τις εταιρείες που ελέγχουν δημιουργεί αμφιβολίες για την αξιοπιστία των εκθέσεών τους.
“Ορισμένοι από τους επιθεωρητές του ανθρακωρυχείου της Σόμα είχαν πιθανότατα πτυχίο της δικής μας σχολής. Αλλά η κατοχή ενός διπλώματος δεν σε κάνει αυτομάτως καλό μηχανικό”, λέει η Μπεγκούμ, φοιτήτρια της σχολής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ