Χθες αποπληρώθηκαν ομόλογα 4,1 δισ. ευρώ που τα κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και σήμερα αποπληρωθήκαν τα «ομόλογα Αλογοσκούφη» ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που είχαν διατεθεί στις ελληνικές τράπεζες έναντι προνομιούχων μετοχών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα στηριχθούν περαιτέρω στις αρχές Ιουνίου με τα 3,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, στις 30 Μαΐου θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα εγκρίνει την καταβολή δύο δόσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ
 
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου η Ελλάδα θα εισπράξει ακόμη 2 δισ. ευρώ από τις εκκρεμείς δόσεις της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν συνδεθεί με προαπαιτούμενα. Η πρώτη δόση 1 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Ιουνίου και αφού πρώτα το Eurogroup Working Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF κρίνουν πως τα έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση αυτή εκπληρώθηκαν κανονικά.
 
Πρόκειται για το νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, το νόμο για την αδειοδότηση των επενδύσεων και το νόμο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη, για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την πρόνοια ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων. Όλα τα παραπάνω θέματα έχουν σχεδόν υλοποιηθεί.
 
Θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου -που ήδη καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στην εφαρμογή τους – στα οποία περιλαμβάνονται η υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση όλων των Επικουρικών Ταμείων υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν στο ΕΤΕΑ, ο νόμος για τα δάση, ο νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο, η κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις, η ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ, η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ, η ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και η αλλαγή της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, έδωσε την έκθεσή του στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και κατά την επικείμενη συνεδρίαση αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την πρόσφατη, καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν εντός του δεύτερου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς. 
 
Σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και μετά το καλοκαίρι θα βρίσκεται η αποστολή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία.