Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
 
-Κύριε Χουντή, όλοι εκτιμούν ότι οι ευρωεκλογές της Κυριακής είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Σε τί συνίσταται η κρισιμότητά τους;
 
-Η κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών δεν είναι ότι θα παράξουν μόνο ένα αποτέλεσμα που θέλουμε να είναι το καλύτερο δυνατόν, να υπερψηφιστεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δεν είναι μόνο ότι θα αλλάξει ο συσχετισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει περισσότερους ευρωβουλευτές. Η κρισιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με την έκβαση των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορεί να παράξει πολιτικά γεγονότα. Εμείς θέλουμε το μήνυμα να είναι τόσο ισχυρό ώστε να τίθεται θέμα αν αυτή η κυβέρνηση με αυτές τις πολιτικές και με αυτή την εκλογική κατάρρευση -έστω και στην κάλπη των ευρωεκλογών- να διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου. Πολύ περισσότερο να δοθεί ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η μνημονιακή πολιτική. Επομένως προσδοκούμε παραγωγή πολιτικών εξελίξεων.
 
-Άρα η προσδοκία σας είναι να γίνουν το συντομότερο εθνικές εκλογές;
 
-Επιδιώκουμε δημοκρατικές εξελίξεις όπου να αναζητηθεί η λαϊκή κυρίαρχη άποψη στο κρίσιμο ερώτημα: Αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου.
 
-Ποιός είναι ο συσχετισμός εκείνος που θα ωθήσει τον κ. Τσίπρα στο να ζητήσει πρόωρες εκλογές;
 
-Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και το τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από το συνδυασμό των αποτελεσμάτων. Ένα είναι όμως αναντίρρητο: Αν η διαφορά είναι μεγάλη και η κατάρρευση είναι τόσο σημαντική είναι δημοκρατική διέξοδος να πάμε γρήγορα στην εθνική κάλπη.
 
-Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς παρουσίασε ένα πλάνο έως το 2020 για 770.000 θέσεις εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι πλάνο έχει;
 
-Βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και άρχισαν οι προεκλογικές εξαγγελίες «παλαιού τύπου». Όμως το θέμα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς είναι πολύ σοβαρό για να το θέτει σε προεκλογικές καμπάνιες. Δεν είναι δυνατόν με πολιτικές που μας οδήγησαν στην διόγκωση της ανεργίας που έχει φτάσει ίσως και πάνω από το 30%, με τα ίδια μνημονιακά εργαλεία να υπόσχεσαι ότι θα αντιμετωπίσεις τη μισή ανεργία.
 
-Εσείς τι διαφορετικό θα κάνετε;
 
-Πρέπει, πρώτον, να σταματήσουν οι μνημονιακές πολιτικές. Δεύτερον, πρέπει να σταματήσει αυτή η αντιμετώπιση του χρέους, διότι αυτή η λογική δεν σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς στην κατεύθυνση των επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού πάντα θα είσαι κάτω από το βρόγχο να αποπληρώσεις πρώτα τους δανειστές.
 
-Μονομερής διαγραφή του χρέους;
 
-Όχι. Το έχουμε διατυπώσει επανειλλημμένα. Θα κάνουμε διαπραγματεύσεις και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό που θα κάνουμε μονομερώς και πρέπει να το επεξεργαστούμε ως πρόταση είναι να βάλουμε στον προϋπολογισμό της χώρας τη διεκδίκηση, την απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο. Αυτό είναι μια σκέψη για να γίνει το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων θέμα της Ευρώπης. Με απλά λόγια: Αφού μας ελέγχετε τους προϋπολογισμούς δείτε και τι έχουμε από την άποψη των απαιτήσεων. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν θα πρέπει να πάρει σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα. Αυτές οι κινήσεις και η απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους είναι το πλεονέκτημα που έχουμε και θα διαπραγματευθούμε.
 
Το δεύτερο είναι να καταργήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστικούς νόμους έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα.
 
-Πως μπορεί να μειωθεί στο μισό; Υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί;
 
-Προφανώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Η καταστροφή είναι μεγάλη και η αντιστροφή της χρειάζεται μια πολύ δύσκολη προσπάθεια.
 
Σαφώς δεν μπορεί να γίνει με τη λογική που κινείται η πολιτική κι όποιος θελήσει να την ακολουθήσει, που άφησε χώρο για κέρδη από το μεγάλο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις. Αυτό το μοντέλο απέτυχε. Και, ή φορολόγησέ το λιγότερο, όπως είπε ο κος Σαμαράς, ή πήγαινε στο παράδειγμα του «Κέλτικου Τίγρη» για να μπορέσει να υπάρξει κερδοφορία, ή ανάπτυξη στην αγορά. Η εξασφάλιση θέσεων εργασίας θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, εδώ δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά….
 
-Με ποια χρήματα κε Χουντή;
 
-Απ΄ αυτά τα χρήματα που όπως είπαμε δεν θα δίνουμε στους δανειστές, εάν δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο, είναι να εκμεταλλευτούμε τις νέες και τις κλασικές πηγές που εξασφαλίζουν στο κράτος πόρους, κτυπώντας τη φοροδιαφυγή, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, κτυπώντας τη διαφθορά, κι η διαφθορά έχει κι ένα οικονομικό κόστος —το έχουμε πει—διεκδικώντας το κατοχικό δάνειο, αλλά κι ένας επαναπροσδιορισμός του ΕΣΠΑ, αυτό είναι το σύνολο του οικονομικού πακέτου, που μπορεί να σου χρηματοδοτήσει αυτήν την υπόθεση. Και το τελευταίο, που περνάει επίσης απαρατήρητο, είναι ότι όταν λέμε πως θέλουμε να ΄χουμε κάτω από δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, σημαίνει πως αυτά τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες και δεν ξέρουμε τώρα πού έχουν πάει.
 
Αυτό το χρήμα, που το έχει επενδύσει ο Ελληνικός λαός, που το έχει επωμισθεί ως χρέος, αυτό να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μία προσπάθεια, αν θέλετε, για να δημιουργήσουμε, για να αναπτύξουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες που ακυρώθηκαν, τουλάχιστον στο επίπεδο της ρευστότητας, από τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και της χώρας μας. Εννοώ, πως θα κάνεις αγροτική ανάπτυξη χωρίς Αγροτική Τράπεζα, είμαστε η μόνη χώρα, κι επειδή αναφέρομαι στον τραπεζικό τομέα, που δεν έχουμε Αγροτική Τράπεζα. Επομένως, πρέπει να υπάρχει στον τραπεζικό τομέα συγκεκριμένος προσανατολισμός και γι΄ αυτό θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος έλεγχος. Η ανάπτυξη που υπόσχεται ο κος Σαμαράς, την οποία υπόσχονται και σ΄ ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι στους αριθμούς. Δεν πρέπει να παραπλανηθούμε από το γεγονός ότι αύριο μπορεί να παρουσιάσουμε μηδέν τόσο ανάπτυξη, ή ένα τοις εκατό ανάπτυξη, ή όσο περισσότερο. Ο κίνδυνος είναι αυτή η ανάπτυξη στους αριθμούς να μην είναι ικανή για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι «άεργος ανάπτυξη» η οποία προβάλλεται ως μοντέλο. Λοιπόν, ανάπτυξη χωρίς αντιμετώπιση της ανεργίας δε γίνεται, ανάπτυξη με μέτρα και πολιτικές μνημονιακής λιτότητας έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να υπάρξει.
 
-Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι οι συντηρητικές δυνάμεις που ελέγχουν την Ευρώπη κι απ΄ ότι φαίνεται θα ενισχυθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα σας αφήσουν να υλοποιήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα;
 
-Θα σας έλεγα, ότι με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει, κι ίσως αυτό δεν έχει προσεχθεί, οι μνημονιακές πολιτικές έχουν περάσει σ΄ ευρωπαϊκή νομοθεσία…
 
-Μιλάμε για εποπτεία..
 
-Είναι γεγονός ότι το έχουν φράξει το τοπίο για να μην υπάρξει δυνατότητα εφαρμογής ενός εναλλακτικού προγράμματος. Ακόμη το΄χουν φράξει σε επίπεδο συνταγματικό, θεσμικό, μη σεβόμενοι τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται και θα δοκιμασθεί, να το πω έτσι χρονικά, μετά τις Ευρωεκλογές, πρώτα στην Ελλάδα, γιατί εδώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να τεθεί το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο. Δηλαδή, μία κυβέρνηση της Αριστεράς να πει και αυτό πρέπει να πει, ότι θέλω να φτιάξω πέρα απ΄ όλα τα άλλα κι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα σ΄ εθνικό επίπεδο. Εδώ θα σας έλεγα, είναι μία σύγκρουση, δεν την έχουμε χάσει εκ των προτέρων, διότι η διαμόρφωση συγκεκριμένων αναπτυξιακών πολιτικών ή και πολιτικών κοινωνικής προστασίας, δηλαδή ότι θα δώσουμε βάρος στην παιδεία, στην υγεία, είναι ένα αίτημα, που συγκεντρώνει, εάν θέλετε, και τα αιτήματα και άλλων χωρών, προφανώς επειδή καταρρέουν τα συστήματα, υγείας και παιδείας. Και δεύτερον, αυτά τα στοιχεία και συνολικά το θέμα του προγράμματος, εφ΄ όσον έχει την πολιτική υποστήριξη του λαού και επί της ουσίας με τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα, σημαίνει ότι πας σε μία σύγκρουση, αν δεν το καταλαβαίνουν διαφορετικά, όπου έχεις έναν συσχετισμό κι έναν λαό μαζί σου που θ΄ αγωνισθεί για να έχει καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία.